Zemřel „český Däniken“ - spisovatel a publicista Ludvík Souček

Praha - Ve věku 52 let zemřel 27. prosince 1978 v rodné Praze autor populárně naučných knih a vědecko-fantastických próz Ludvík Souček. Zanechal po sobě rozsáhlé a inspirující dílo čítající přes 50 titulů. Souček si vydobyl přezdívku „český Däniken“, protože se zabýval nejrůznějšími záhadami a hypotézami o návštěvě obyvatel jiných planet. Půdu pro to měl u čtenářů připravenou - v roce 1969 vyšel český překlad knihy Jitro kouzelníků Louise Pauwelse a Jacquese Bergiera, v té době nepřekonatelné encyklopedie otazníků vědy a historie, plná otazníků a spojovacích můstků mezi magií a vědou.

Původní profesí stomatolog, který mimo jiné působil v letech 1954 až 1955 jako vojenský lékař v Koreji, vystřídal v pozdějších letech řadu povolání. Byl to velice všestranný člověk s ohromnou pamětí podporovanou rozsáhlým výstřižkovým archivem. Jedním jeho velkým koníčkem byla fotografie, a proto není divu, že napsal několik praktických příruček o fotografování a studií o moderní fotografii.

Nejvíce se však zajímal o záhady všeho druhu. K jeho známým knihám patří například Velké otazníky či Nebeské detektivky, senzace a záhady. Tvůrčího vrcholu dosáhl v 70. letech v dílech Tušení stínu a Tušení souvislosti, ve kterých dovedl k dokonalosti svoji tvůrčí metodu sestávající se ze skládání faktů z nejrůznějších oborů lidské činnosti, vtipných postřehů a drobných indicií. Ceněná je též jeho sci-fi trilogie Cesta slepých ptáků, Runa rider a Sluneční jezero, kde umně splétal motivy mimozemšťanů a Vikingů. Jeho snaha racionálně „přivádět věci na pravou míru“ zase dala vzniknout knize Obrazový opravník obecně oblíbených omylů, zatímco v knize Otazníky nad hroby se například pokusil objasnit osudy a způsoby smrti historických osobností.