Ve spánku zemřel americký prezident Theodore Roosevelt

Washington - Theodore Roosevelt, americký prezident a nositel Nobelovy ceny za mír, zemřel ve spánku 6. ledna 1919 po několikaměsíční nemoci. Jako 26. prezident Spojených států amerických se proslavil především svojí energickou povahou. Byl velice zdatným lovcem, spisovatelem a také velmi obratným vyjednavačem. Narodil se 27. října 1858 v zámožné a vlivné newyorské rodině a po absolvování přírodovědy na Harvardské univerzitě se jako člen Republikánské strany vrhl na politiku. V březnu 1901 se stal viceprezidentem a o půl roku později nahradil v nejvyšším úřadě zavražděného prezidenta McKinleyho.

Šéfem Bílého domu se stal velice nečekaně, ještě mu nebylo 43 let a je dodnes nejmladším mužem, který kdy úřad amerického prezidenta zastával. Ve Washingtonu strávil dvě funkční období. V zahraniční politice usiloval o zvýšení váhy USA ve světě a dominantní postavení v Latinské Americe.

Ve vnitřní politice se snažil omezit moc koncernů a své návrhy zákonů prosazoval tak promyšleně, aby se co nejméně dostal do konfliktu s Kongresem. Za zprostředkovatelské úsilí při ukončení rusko-japonské války (1904 až 1905) získal v roce 1906 jako první Američan a také jako vůbec první světový státník Nobelovu cenu za mír. Zemřel v šedesáti letech 6. ledna 1919.