Konec britského lékaře Harolda Shipmana, přezdívaného Doktor Smrt

Londýn - Nejhorší mnohonásobný vrah v britských dějinách byl nalezen ve své cele oběšený den před svými padesátými osmými narozeninami. Našel ho pracovník vězeňské služby v 6:20 v severoanglické káznici Wakefield, kde si lékař Harald Shipman odpykával doživotní trest. Všeobecný lékař Shipman, přezdívaný „Doktor smrt“, byl v roce 2000 usvědčen z vraždy 15 svých pacientů a odsouzen na doživotí. Následné vyšetřování prokázalo, že Shipman, který měl lékařskou praxi v Hyde na předměstí Manchesteru, má na svědomí životy nejméně 215 osob, jež se u něho léčily. Obvykle šlo o staré ženy s dobrým zdravotním stavem a smrtící zbraní byla injekce diamorfinu.

Dodnes britská veřejnost nenašla odpověď na otázku, jak bylo možné, že „Doktor smrt“ tak dlouho úspěšně skrýval svou hrůznou činnost před jakýmkoli odhalením. Prvního pacienta totiž sprovodil ze světa již v roce 1975. Ani během soudního procesu nevyšlo najevo proč Shipman vraždil.

Důvod sebevraždy je taktéž nejasný, protože Shipman nezanechal žádný dopis ani jinou formu vysvětlení. Jsou známy jen výpovědi některých zřízenců vězeňské služby, že Shipman často mluvil o sebevraždě z důvodů zanechání tučné penze své manželce. Se svou smrtí spěchal snad proto, že po dosažení jeho šedesátých narozenin by vdova na penzi nárok neměla, jak praví britský zákon.