Filmový Tarzan Johnny Weissmüller má i olympijskou medaili z plavání

Acapulco - Americký plavec a nejznámější filmový představitel Tarzana Johnny Weissmuller (Johnny Weissmüller) zemřel 20. ledna 1984 v mexickém Acapulku, rok poté, co byl uveden do americké olympijské Síně slávy. Na jeho hrobě si lze přečíst krátký, ale všeříkající nápis: Johnny Weissmuller, Tarzan. Narodil se 2. června 1904 v rodině vídeňských přistěhovalců, kteří žili krátce také na území dnešního Rumunska. Malý Jonas, jak nazvali svého potomka, trpěl mnoha dětskými nemocemi. Na radu lékaře začal v jedenácti letech s plaváním na mělčinách Michiganského jezera, kam se celá rodina přestěhovala ještě před první světovou válkou.

Již v roce 1922 poprvé překonal světový rekord a zanedlouho kraloval plaveckým bazénům. Vrcholná představení předváděl během dvou olympiád, v roce 1924 v Paříži a o čtyři roky později v Amsterdamu.

Po zisku pěti zlatých medailí pod pěti kruhy a překonání 67 světových rekordů se definitivně rozloučil s amatérským plaváním začátkem roku 1929. Vysoká postava však neunikla pozornosti filmařů. A tak mohl Weissmuller začít novou kapitolu svého života jako král džungle Tarzan. Postupně ale jeho sláva pohasla a musel si vydělávat na živobytí jako plavecký instruktor nebo vrátný hotelu v Las Vegas.

  • Plavec Johnny Weissmuller, nejznámější představitel Tarzana zdroj: www.briansdriveintheather.com
  • Plavec Johnny Weissmuller zdroj: www.briansdriveintheather.com