Zemřel představitel Jokera Heath Ledger

New York - Jeho poslední role budí nadšení i hrůzu - vyšinutý zločinec Joker, protivník Batmana ve filmu Temný rytíř, byl dechberoucím představením australského herce Heatha Ledgera. Uvedení filmu na plátna kin se však Ledger nedožil. 22. ledna 2008 byl ve svém newyorském bytě totiž nalezen mrtev. Policie označila jeho smrt, kterou způsobilo předávkování léky, za nešťastnou náhodu. Zemřel ve věku 28 let.

Herec se narodil spolu se svou sestrou v australském Perthu. Když mu bylo 17 let, opustil školu a vydal se do Sydney, kde doufal ve větší šance uplatnit se jako herec. Později se po několika malých rolích v australských filmech a seriálech přesunul do Hollywoodu. Jeho vzhled ho předurčoval hrát „hezouny“, proto se snažil hrát velice různorodé role, aby nezapadl do žádné škatulky.

Ledger hrál v téměř dvaceti australských a hollywoodských filmech, hvězdu z něj udělal především historický velkofilm Patriot (2000), kde si zahrál po boku Mela Gibsona. V souvislosti s rolí Jokera se mluví o tom, že by měl být posmrtně nominován na Oscara. Nedávno již dostal Zlatý glóbus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Ledger byl v roce 2005 nominován na Oscara za roli homosexuálního kovboje ve filmu Zkrocená hora.

Po Ledgerovi zůstala malá dcera Matilda, jejíž matkou je herečka Michelle Williamsová. Pár se rozešel několik měsíců před Ledgerovou smrtí a to mohlo být jedním z důvodů, proč herec trpěl depresemi. Dalším možným scénářem, proč bral prášky proti depresi, kterými se předávkoval, mohlo být jeho pracovní nasazení. Od roku 2005 natočil 7 filmů a z toho 4 v roce 2005.

Mezi filmy, ve kterých hrál, patří Deset důvodů, proč tě nenávidím, Patriot, Příběh rytíře, Zkrocená hora, Casanova, Candy, Temný rytíř a další.