Bývalý indonéský diktátor Suharto přivedl zemi k prosperitě

Jakarta - Bývalý indonéský diktátor Suharto, který vládl Indonésii 32 let, byl dlouho a těžce nemocen a nakonec svým nemocem podlehl. Často pobýval v nemocnici. Naposledy byl hospitalizován 4. ledna s problémy plic, srdce a ledvin provázenými záněty. Lékařům se později podařilo infekci zlikvidovat a tvrdili, že Suharto se uzdravuje, i když zůstával na jednotce intenzivní péče. Nicméně právě 27. ledna 2008 se Suhartův stav prudce zhoršil a že pacient upadl do kómatu a posléze zemřel.

Suharto za 32 let ve funkci přivedl zemi k prosperitě a sám pohádkově zbohatl. Nebývalý hospodářský rozkvět byl ale vykoupen autoritářským způsobem jeho vlády včetně umlčování politických oponentů. Po nuceném odchodu z čela země v roce 1998 čelil žalobě z korupce a zpronevěry, odsoudit se ho ale nepodařilo.

V posledním desetiletí se Suhartovo jméno skloňovalo v souvislosti se dvěma tématy: jeho častými hospitalizacemi a obviněním z nezákonného obohacování. Právě díky zhoršujícímu se zdravotnímu stavu unikl v roce 2000 obžalobě, která ho vinila, že během své vlády zpronevěřil 571 miliónů dolarů z veřejných fondů a převedl je na konta přátel a členů své rodiny. Další, tentokrát civilní žalobu, vznesli na bývalého diktátora indonéští prokurátoři nespokojení s rozhodnutím soudu v červenci 2007.

Suharto, armádní generál ve výslužbě, se dostal k moci v roce 1965, kdy jako téměř neznámý generál zlikvidoval údajný pokus o komunistický puč proti prvnímu indonéskému prezidentovi Sukarnovi. Jako generál se rovněž podílel na následných protikomunistických masakrech, při nichž bylo zavražděno podle různých odhadů 150.000 až milion lidí. O tři roky později v březnu se Suharto stal oficiálně prezidentem.

Historici odhadují, že v době Suhartova nástupu k moci ve druhé polovině 60. let bylo zlikvidováno 800.000 příznivců komunismu. Indonéská armáda pak také při zásazích proti hnutím nezávislosti na Východním Timoru a v provinciích Aceh a Papua zabila na 300.000 lidí.