Česká kuchyně je na vzestupu, míní nejlepší domácí kuchař Všetečka

Praha - Kuchař Jan Všetečka sbírá úspěchy na všech frontách. Působí v jedné z nejlepších českých restaurací Kampa Park a vedle toho se nedávno umístil na čtrnáctém místě v prestižní gastronomické soutěži Bocuse d'Or, na kterou se připravoval od srpna loňského roku. Všetečka byl hostem Interview ČT24, kde se rozpovídal nejen o klání ve francouzském Lyonu, ale i o jeho dojmech ze současné české kuchyně.

Všetečka na úvod připomněl, čím je soutěž výjimečná: „Sjedou se tam nejlepší kuchaři světa. Světovému klání navíc předchází národní a evropské kolo.“ Českému kuchaři se nejvíce zamlouval přístup Švédů a Dánů, vítězem klání se však nakonec stal Geir Skeie z Norska.

Druhé místo připadlo švýcarskému a třetí francouzskému kuchaři. Podle Všetečky byli soupeři lepší už v samotném zázemí. „Nor přijel se svým kamionem, má sponzory, celý rok nechodí do práce a jen se připravuje na soutěž. My jsme tolik sponzorů neměli a navíc museli pracovat,“ dodává zástupce šéfkuchaře restaurace Kampa Park s tím, že příprava začala už loni v létě. „Ráno jsme chodili do práce a ve volném čase jezdili do Běchovic, kde jsme měli půjčenou kuchyň, která byla skoro stejná jako v Lyonu,“ popisuje Všetečka, kterému v přípravě i na soutěži pomáhal ještě kouč a tzv. komi, neboli asistent.


Velkým úspěchem byl ovšem samotný fakt, že se Všetečka probojoval do světového finále jako vůbec první Čech. „Kdybych skončil do desátého místa, bylo by to hezčí, ale čtrnácté místo ze čtyřiadvaceti je také dobré,“ tvrdí Všetečka. Finalisté z celého světa připravovali pokrmy z býčího steaku, norské tresky a plodů moře. Každý účastník mohl základní suroviny upravit podle vlastní fantazie. Všetečka zvolil český styl v podobě masa se zelím a knedlíky.

Finalisté měli na přípravu jídel pět a půl hodiny. Poté následovala desetiminutová prezentace před mezinárodní porotou, ve které zasedl i český kuchařský mistr Marek Raditsch. „Jídlo se servíruje na stříbrných platech - 12 porcí se dává porotcům, jedna fotografovi a jedna je pro významného hosta,“ upřesnil Všetečka. Největší důraz byl kladen na chuť jídel, svou roli ale sehrál i vzhled pokrmů, s čímž Všetečkovi pomáhala Bára Škorpilová. Soutěžící se také museli snažit o maximální využití surovin tak, aby zbylo co nejméně odpadu.


Všetečka si pochvaloval skvělou atmosféru, trochu jej však zamrzelo chování moderátorky soutěže. „Slečna říkala, že jsme záhadná republika a neví, odkud jsme. My jsme ale světu ukázali, že s námi pro příště musí počítat,“ dodává kuchař, jenž se učil vařit od Michala Bouska z pražského hotelu Intercontinental.

V pořadu Interview ČT24 se stihl vyjádřit i k současné české kuchyni. Ta je podle něj na vzestupu. „Máme dobré základy, například omáčky, ale zároveň těžká jídla. Česká kuchyně však může být pro zahraniční kuchaře inspirací. Někteří mladí kuchaři se do ní navíc snaží začlenit kuchyni moderní,“ zakončil Všetečka.