Premiéra Koček v Tylově divadle - obdivuhodný výkon Dany Medřické

Praha - Kočičí hra maďarského dramatika Istvána Örkényho, která měla na jevišti Tylova (dnešního Stavovského) divadla premiéru 7. února 1974, patřila v následujících letech k největším senzacím pražského kulturního života. Nebylo divu, neboť příběh dvou stárnoucích sester Orbánových, z nichž jedna žije v tehdejším socialistickém Maďarsku a druhá v západním Německu, se stal posledním velkým hereckým koncertem Dany Medřické a Vlasty Fabiánové.

Kočky, jak hru familiárně nazývali samotní účinkující, nastudoval tehdy devětadvacetiletý maďarský režisér Gábor Székely. Zásluhou Dany Medřické v roli Erži, která svým obdivuhodným výkonem doslova hypnotizovala fascinované obecenstvo i své kolegy, ze z nich stal trhák a nejúspěšnější představení v historii Národního divadla, k němuž je Stavovské divadlo přičleněno. Hrály se devět sezon a zaznamenaly rekordních 403 repríz, tu poslední v prosinci 1982. A nebýt nečekaného úmrtí Medřické v lednu následujícího roku, zřejmě by rekordy v počtu představení překonávaly ještě dlouho.

Rekord Národního divadla týkající se největšího počtu repríz jedné inscenace vyrovnal až loni v září Miroslav Donutil v titulní roli Goldoniho komedie Sluha dvou pánů, kterou v roce 1994 nastudoval režisér Ivan Rajmont. Tento rozverný příběh odehrál už ve 403. repríze. Stejný počet jich odehrály v legendární Kočičí hře i Medřická a Fabiánová.