Československá televize zahájila pravidelné vysílání

Praha - Pro diváky, televizní pracovníky i státní představitele to byl velký den - Československá televize zahájila 25. února 1954 pravidelné vysílání, a to ze studia v Měšťanské besedě ve Vladislavově ulici v Praze. Předcházely tomu roky výzkumů a několikaleté zkušenosti z vysílání zkušebního. Televize vysílala černobíle, několik dní v týdnu a s omezeným pokrytím republiky.

První experimenty s televizí začaly v Československu již před 2. světovou válkou. Než se však mohlo dospět ke konkrétním výsledkům, veškerou aktivitu přerušily válečné události. První poválečné pokusné vysílání televize se uskutečnilo v roce 1948 v Tanvaldu, kde skupina vědců Vojenského technického ústavu uskutečnila ukázku pro veřejnost.

Další pokusné televizní vysílání se pak uskutečnilo v rámci Mezinárodní výstavy rozhlasu MEVRO v Praze v květnu 1948 a XI. Všesokolského sletu v Praze v červenci 1948. Poté byly televizní výzkumy načas omezeny, když si však komunistické vedení uvědomilo sílu televize, bylo 1. května 1953 zahájeno pravidelné zkušební vysílání, které bylo 25. února 1954 prohlášeno za pravidelné.

Pro první televizní vysílač byla v roce 1953 adaptována pražská rozhledna na Petříně. Zpočátku televize vysílala pouze tři dny v týdnu, postupně se počet dní navyšoval, až na konci roku 1958 vysílala televize každý den. Na výrobě se začala podílet také nová televizní studia, která byla postupně vybudována v Ostravě, Bratislavě, Brně a Košicích.

Z padesátých let pochází také pořady, které znají diváci dodnes. Nejstarším z nich jsou Branky, body, vteřiny (nějakou dobu vysílány pod slovenským názvem Branky, body, sekundy). Mezi další patří Večerníček nebo hlavní večerní zpravodajská relace. V roce 1956 začala televize vysílat Televizní aktuality a zajímavosti, které se posléze přejmenovaly na Televizní noviny.