Měšťanský pivovar nechal zapsat ochrannou známka „Pilsner Bier“

Plzeň - Měšťanský pivovar v Plzni si po uvaření první várky svého dnes slavného světlého ležáku v roce 1842 nechal zapsat několik značek. Sláva, kterou si pivo z Plzně rychle vydobylo doma i v zahraničí, začala lákat spousty napodobitelů, a proto si pivovar nechal zapsat ochrannou známku Pilsner (Plzeňské pivo). Zmíněné spektrum značek z roku 1842 zahrnovalo i jména jako Prapramen, Měšťanské plzeňské nebo Plzeňský pravý zdroj, dnešní Prazdroj se tak vlastně mohl jmenovat úplně jinak.

Tehdejší konkurenti se ale i nadále snažili napodobovat novou plzeňskou technologii spodního kvašení i těžit z dobré pověsti plzeňského piva, a pivovar si tak v roce 1898 nechal zapsat novou známku - Plzeňský Prazdroj a německou variantu Pilsner Urquell, která mu vydržela dodnes.

O jedinečnost označení místa původu pivovar přestal postupně usilovat, ale přívlastky pils nebo pilsner se staly označením druhu světlého piva vařeného metodou spodního kvašení. Plzeňský ležák se tak stal pravzorem všem ostatním světlým pivům a toto označení nese po celém světě podle informací plzeňského pivovaru každé osmé pivo z deseti vypitých.