Praha po Obamovi bilancuje

Praha - Návštěva prezidenta USA Baracka Obamy v Praze lidi lákala a zaujala. Jeho projev v televizi sledoval v průměru každý pátý divák. Přímo na místě na Hradčanském náměstí mu přihlíželo na 10 000 lidí. Návštěva nejostřeji sledovaného a hlídaného politika planety se obešla bez incidentů, bezpečnostní opatření však stála několik desítek milionů korun. Pohotovost měli hasiči i armádní piloti.

Obama a jeho vize lámou rekordy, což se projevilo hlavně zájmem v televizi. Podle průzkumů vidělo alespoň část vysílání přes 1 000 750 dospělých diváků, tedy zhruba každý pátý. Několikanásobně, přes 8 procent, se vyhoupla sledovanost ČT24. Na Hradčanském náměstí pak bezpečnostní kontrola nestačila odbavit všechny zájemce, mnozí čekali hodiny, aby zahlédli prezidentskou kolonu.

Předpovědi o násilí na demonstracích se přitom nevyplnily, největším trestem byly pokuty pro šest aktivistů visících na lanech pod Nuselským mostem. Bez incidentů skončily akce protiradarových aktivistů, přestože některé z nich pražský magistrát zakázal, teď chystají žaloby. „Společně s našimi právními zástupci se budeme domáhat odškodnění za nemateriální újmu,“ upozornil mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Majíček.

Návštěva nebyla zadarmo 

Klid neovlivnil rozsah bezpečnostních opatření. Nasazeno bylo 4000 policistů z celé republiky a krajské správy teprve vyčíslují náklady. Podle hrubých odhadů by se mohly náklady na bezpečnostní opatření vyšplhat až k 20 milionům korun.

Hasiči nasadili protichemickou laboratoř, specialisty na zbraně hromadného ničení a prostředky elektronického boje měla v pohotovosti armáda. Ve vzduchu byly při Obamově příletu a projevu Gripeny, letadla L-159 i vrtulníky Mi-24.

Jas-39 Gripen
Zdroj: ČT24