Zrestaurován byl Michelangelův Poslední soud

Vatikán/Praha - Po čtyřech letech restaurátorských prací byla 8. dubna 1994 v Sixtinské kapli ve Vatikánu znovu slavnostně odhalena freska Poslední soud. Jedno z nejslavnějších děl renesančního umělce Michelangela, vytvořené v letech 1536 až 1541 na ploše 17 krát 13 metrů, čítá desítky neuvěřitelně propracovaných postav, jež autor maloval bez pomocníků. Již krátce po jeho smrti ale bylo toto dílo označeno za neodpovídající církevním kánonům a "neslušné" partie řady postav byly přemalovány závoji.

Snad ještě monumentálnějším Michelangelovým dílem je výzdoba stropu Sixtinské kaple, který v letech 1508 až 1512 pokryl na rozloze asi tisíc metrů čtverečních několika sty postav ze scén Stvoření světa.

Michelangelo byl sochařem, malířem, architektem, projektantem i básníkem, sám sebe pokládal především za sochaře. Jeho vrcholným sochařských dílem je socha Davida, kterou si u něj v roce 1501 objednala Florentská republika a jejíž originál je dnes k vidění v galerii ve Florencii. Snad nejlíbeznější ženskou tváří, kterou kdy Michelangelo vytvořil, je socha Panny z Piety z roku 1499, umístěná ve Svatopetrském chrámě v Římě.

Michelangelo Buonarroti zemřel v únoru 1564 v Římě, několik týdnů před svými devadesátými narozeninami.