AVÍZO: Květnové oslavy ve Strakonicích

U příležitosti 64. výročí ukončení druhé světové války se ve Strakonicích uskuteční 5. května vzpomínkové shromáždění Na Dubovci. Ve 14:00 zahájí promenádní koncert dechová hudba Nektarka Strakonice. Ve 14:30 započne pietní akt, při kterém budou položeny věnce k pomníku obětem války. V průběhu shromáždění vystoupí pěvecký sbor gymnázia a strakonické mažoretky Otavanky. V 15:00 na II. nádvoří strakonického hradu zazpívá zpěvačka Heidi Janků v pořadu" Heidi dětem". Dne 6. května se očekává příjezd kolony historických vojenských vozů přátel US čtvrté obrněné divize. Ta do Strakonic dojede v 17:00. Jednotlivé vozy budou vystaveny na prostranství před strakonickým pivovarem. Pro dobrou pohodu zahraje country skupina Pauza, chybět nebude ani občerstvení.

Ve dnech 22. - 24. dubna bude Ve Strakonicích v MěDK probíhat festival zdravotně postižených hudebníků Salve caritas - Salve vita, který je od roku 1997 festivalem mezinárodním. V letošním roce se zúčastní zahraniční soubory z těchto států: Makedonie, Bulharska, Německa, Slovenska, Polska a také 19 souborů z České republiky. Cílem festivalu je přispět k postupnému odstraňování bariér mezi handicapovanými hudebníky a publikem, ukázat široké veřejnosti, že i zdravotně postižení jsou schopni nemalých uměleckých výkonů a že i oni dokážou rozdávat radost a krásu. Strakonický festival Salve caritas - Salve vita se za dobu svého působení stal svým rozsahem ojedinělou kulturní akcí ve střední Evropě, na kterou se všichni účastníci celý rok připravují a těší.

Výkony postižených hudebníků v dopoledních hodinách uslyší především školní mládež, pro veřejnost jsou přístupná večerní vystoupení.