„Hnědý bombarďák“ Joe Louis - nejlepší boxer všech dob

USA - Mnohonásobný světový šampión Joe Louis, celým jménem Joseph Louis Barrow, se narodil 13. května 1914 v La Fayette v Alabamě. Říkalo se mu „hnědý bombarďák“ a bývá považován za nejlepšího boxera všech dob. Měl sedm sourozenců a jeho rodina žila v bídě. V roce 1924 se přestěhoval do Detroitu, kde začal boxovat. Jeho asi nejslavnějším duelem byl legendární odvetný souboj s Němcem Maxem Schmelingem, v němž ho knokautoval hned v prvním kole.

Po úspěších v amatérském ringu se vydal na dráhu profesionálního boxera. Hned svůj první profesionální zápas vyhrál knokautem v prvním kole. V roce 1937 se stal teprve druhým boxerem tmavé pleti, který získal profesionální titul mistra světa, když opět knokautem porazil Jima Braddocka.

Jeho asi nejslavnějším duelem byl v červnu 1938 legendární odvetný souboj s Němcem Maxem Schmelingem. Tento zápas sledovala celá Amerika a díky vítězství nad představitelem nacistického Německa se Louis stal národním hrdinou. „Louis dokázal rychle zkrátit vzdálenost a bojovat u těla s dobrým přehledem, přesto se o něm mluvilo jako o obrovském talentu. Musel dřít, a proto byl tak dobrý,“ podotkl Marek Šimák, trenér boxu. „Vždycky byl velmi skromný, proto ho celá Amerika oslavovala jako pravého šampióna,“ dodal.

Od roku 1942 do roku 1945 sloužil Joe Louis v armádě, kde získal hodnost seržanta a medaili za své služby. Svou boxerskou kariéru skončil na počátku padesátých let poté, co jej knokautoval v devátém kole další legendární boxer Rocky Marciano. I přesto byla jeho profesionální bilance obdivuhodná. Vyhrál dvaasedmdesát zápasů a pouze třikrát prohrál. Svůj titul obhajoval pětadvacetkrát. Zemřel 12. dubna 1981 v Las Vegas ve věku 67 let na zástavu srdce.