Mark Zuckerberg - zakladatel Facebooku

Washington - Ve virtuálním světě, který vyrobil Mark Zuckerberg v necelých dvaceti letech, žije skoro 200 milionů lidí. Facebook, univerzální „sbližovatel lidí,“ vymyslel v pokoji studentského kampusu spolu se dvěma kamarády. Původně univerzitní síť se rychle rozšířila do celého kyberprostoru a ze svého zakladatele udělala loni miliardáře. Nyní ale klesl jeho majetek vlivem krize pod hranici jedné miliardy. Na jedné z největších internetových sítí spolu členové komunikují, baví se hrami a vyměňují si fotky či videa. Šestá nejnavštěvovanější stránka webu změnila celé vnímání světa - zkrátila totiž výrazně vzdálenosti mezi lidmi, domnívají se experti.

Denně tuto Mekku virtuálních vztahů navštíví na 70 milionů lidí a zaregistrují se sem tisíce nových uživatelů. Členové mohou vstupovat do komunit organizovaných podle měst, pracovišť, škol a regionů.

Facebook nabízí přes 45 jazykových verzí

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Specifikum Facebooku oproti podobným sítím spočívá v tom, že pracuje se skutečnými údaji a je nesmírně přátelský vůči svým uživatelům. Na síti je k dispozici v pětatřiceti jazycích, včetně češtiny, a v překladu je dalších 60. Jeho uživatelé na něm tráví v průměru dvě hodiny denně.

Zuckerbergův vynález čelí však i problémům

Byl opakovaně zablokován v několika zemích včetně Sýrie a Íránu. A také jej zakázali na mnoha pracovištích z důvodu, že jeho uživatelé na něm marní čas. Celosvětovou vlnu protestů vyvolala snaha provozovatelů sítě stahovat ze stránek uživatelů fotografie kojících matek, kde se vyskytuje odhalené ňadro včetně bradavky, neboť prý tyto fotografie mnoho lidí pohoršovaly. I v Praze se v lednu 2009 sešly desítky kojících matek a nechaly se vyfotit na protest proti provozovateli Facebooku.

V České republice popularita Facebooku roste každým dnem  

V ČR je tato síť populární, každý den se sem přihlásí 5000 Čechů. Stránky na Facebooku mají například výtvarník David Černý či modelka Agáta Hanychová. Pomocí této sítě se letos v únoru svolávali i účastníci demonstrací na podporu projektu knihovny architekta Jana Kaplického.

Časopis Forbes zařadil v roce 2008 Zuckerberga na 321. místo v žebříčku nejbohatších osob v USA s odhadovaným majetkem ve výši 1,5 miliardy dolarů. Je vůbec nejmladší osobou, která se na seznamu kdy objevila

  • Mark Zuckerberg autor: Paul Sakuma, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2898/289774.jpg
  • Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218767.jpg
  • Generální ředitel sítě Facebook Mark Zuckerberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2464/246373.jpg
  • Mark Zuckerberg autor: Paul Sakuma, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2898/289775.jpg

Zuckerberg nedostudoval Harvard   

Syn zubaře a praktické lékařky Mark Zuckerberg se narodil ve White Plains 14. května 1984. S programováním začal na střední škole abavilo ho vyvíjet nové programy v oblasti komunikace a počítačových her.

Při studiu na Phillips Exeter Academy vyrobil program pro komunikaci pracovníků v otcově firmě, verzi hry Risk a hudební přehrávač Synapse, který dokázal pomocí umělé inteligence rozpoznat hudební preference svého uživatele. Společnosti Microsoft a AOL chtěly Synapsi koupit a Zuckerberga získat do svých řad, ale on se namísto toho rozhodl studovat na Harvardu. Školu nakonec nedokončil.

Facebook, který tam vymyslel spolu s Dustinem Moskovitzem a Chrisem Hughesem, byl spuštěn v únoru 2004, tehdy pouze pro studenty Harvardu. Později se přidávaly další a další univerzity, pak i velké společnosti až se nakonec v srpnu 2006 otevřel všem. Firma Facebook dnes sídlí v kalifornském Palo Alto a má asi 700 zaměstnanců.