Zemřeli slavní gangsteři Bonnie a Clyde

Washington - Gangsterská dvojice Bonnie a Clyde je opředena romantickým mýtem o novodobých Robinech Hoodech, před nimiž se v dobách velké hospodářské krize třásly banky celého amerického středozápadu. Skutečnost však byla o poznání prozaičtější a na vzniku legendy se z velké části podepsala krvavá smrt obou mladých milenců. Život Bonnie Parkerové a Clyda Barrowa ukončila smršť policejních kulek 23. května 1934. Ačkoliv legenda líčí Bonnie Parkerovou a Clyda Barrowa jako experty na přepadení bank, slavná dvojice si brala na mušku hlavně menší pobočky a běžně přepadávala i obchody či benzínové stanice. Kupodivu přitom nebyli nijak zvlášť úspěšní, jejich lup nikdy nepřesáhl 1500 dolarů.

Příběh o okolnostech, za nichž se jednadvacetiletý Clyde a o dva roky mladší Bonnie v lednu 1930 seznámili, má hned několik variant. Všechny se ale shodují v jednom: byla to láska na první pohled. Okolnosti však vztahu nepřály, a nešlo ani tak o to, že Bonnie Parkerová už byla vdaná. Clyde Barrow měl na svém kontě několik trestných činů a krátce po seznámení s Bonnie putoval za mříže.

Poté, co byl na počátku roku 1932 podmínečně propuštěn, odstartovala krátká, ale věhlasná kariéra jím vedeného gangu. Po boku Clyda a Bonnie se do jeho činnosti zapojilo ještě několik dalších osob, včetně Clydova bratra Bucka a jeho manželky. Během necelých dvou let provedl Barrowův gang řadu ozbrojených loupeží, a to hned v několika státech amerického středozápadu. Jakmile „fušku“ provedl, zmizel v ukradeném autě za hranicemi sousedního státu, kde na něj byla policie krátká.

Obyčejní gangsteři či novodobí Robin Hoodové?

Část veřejnosti, na kterou těžce dopadaly důsledky hospodářské krize, viděla v řádění skupiny jistý druh odboje a v jejích členech novodobé Robiny Hoody. Přítomnost pohledné mladé dívky navíc celé věci dodávala punc romantiky. Policie však byla jiného názoru a několikrát se pokusila proti lupičům zasáhnout. Z mnohdy divokých přestřelek však Clyde i Bonnie vyšli vždy jako zázrakem živí. Jejich život se však postupně smrskával na neustálé přemisťování, vynucené strachem z odhalení. Když koncem šedesátých let veřejně promluvil jeden z přeživších členů skupiny, popsal tehdejší atmosféru slovy „bylo to peklo.“

V půlce ledna 1934 pomohl Clyde Barrow k útěku skupince vězňů, což se záhy ukázalo jako fatální chyba. Napojení Bonnie a Clyda na rodinu jednoho z uprchlých trestanců pomohlo mužům zákona odhadnout, kde se pár skrývá. Klec spadla 23. května 1934. Policejní jednotka si na gangsterský pár počkala na opuštěné silnici poblíž města Gibsland ve státě Louisiana. Policisté neměli nejmenší chuť nechat si Clydův kradený Ford ujet ani následovat několik svých kolegů, kteří při předchozích střetech se členy gangu přišli o život. Zahájili proto palbu ze zálohy a stříleli tak dlouho, dokud z vozu i jeho osazenstva neudělali doslova cedník. O intenzitě útoku svědčí skutečnost, že při následné prohlídce nalezli lékaři v tělech Bonnie a Clyda na pět desítek kulek.

Popraveni bez soudu

Tvrdý zákrok, který byl fakticky popravou bez soudu, se stal předmětem sporů. Důvodem byla hlavně smrt Bonnie Parkerové, která se sice na činnosti gangu podílela, ale je přinejmenším nejisté, zda byla pachatelkou některé z dvanácti vražd, jež byly skupině přičítány. Kromě toho byla policie kritizována i za to, že místo činu dobře nehlídala a rozstřílené auto i jeho mrtvá posádka se staly objektem ne právě pietního počínání lovců suvenýrů.

Příběh Bonnie a Clyda se stal americkým mýtem. Napsalo se o něm několik knih a proslavil jej zejména film, který v roce 1967 natočil režisér Arthur Penn.