Světlo světa spatřila útočná puška Kalašnikov

Moskva - Právě 18. června 1949 byla do výzbroje sovětské armády oficiálně zavedena útočná puška AK-47, známá pod názvem Kalašnikov. Díky své jednoduché konstrukci a z ní plynoucí spolehlivosti si tato zbraň během následujících šesti desítek let získala velkou popularitu a objevila se i na státních znacích několika zemí.

Otcem automatické pušky AK-47 je Michail Kalašnikov

Autorem zřejmě nejrozšířenější palné zbraně na světě je Rus Michail Kalašnikov. První plán útočné pušky vypracoval už během druhé světové války v roce 1944 a o tři roky později s jeho vylepšenou verzí uspěl v armádním konkurzu. V létě 1949 byla puška zařazena do výzbroje Rudé armády pod označením AK-47 (Avtomat Kalašnikova).

Kromě Sovětského svazu se Kalašnikovy vyráběly licenčně v řadě dalších států a celkový počet vyrobených pušek jde do desítek milionů kusů. O jejich přednostech se mohla přesvědčit vojska více než pěti desítek zemí, nemluvě o různých povstaleckých a teroristických skupinách.

Zmodernizovanou verzi útočné pušky AK-47 produkuje zbrojovka v ruském Iževsku dodnes. Ročně se v ní vyrobí kolem 100 tisíc Kalašnikovů a podle šéfů továrny vznikne ve světě každý rok ještě dalších asi 900 tisíc padělků této slavné zbraně.