Král popu je mrtev - ať žije Michael Jackson

Los Angeles - V 80. letech si americký zpěvák a tanečník Michael Jackson vysloužil pověst „krále popu.“ Jeho deska Thriller se stala nejprodávanějším albem v historii žánru a Jacksonovy velkolepé klipy hltaly miliony fanoušků po celém světě. V následujícím desetiletí však zpěvák už více než hudbou poutal pozornost svým excentrickým životním stylem a s ním spojenými skandály. Ve čtvrtek 25. června 2009 odpoledne byl padesátiletý zpěvák převezen kvůli zástavě srdce na kliniku v Los Angeles, kde později zemřel.


Michael Joseph Jackson se narodil v srpnu 1958 v městečku Gary ve státě Indiana. Již odmala zpíval se svými čtyřmi bratry v populární skupině Jackson 5, které pevnou rukou vládl jejich autoritativní otec. Odvrácenou stranou slávy této sourozenecké skupiny však byla ztráta dětství jejích členů. Souběžně s působením v Jackson 5 odstartoval Michael i svou sólovou kariéru. Jeho první hit, balada Got to Be There, vyšel v roce 1971. O osm let později už album s názvem Off The Wall překonalo hranici deseti milionů prodaných kopií.

Vrcholu kariéry se Michael Jackson dočkal v roce 1982. Deska Thriller, které se prodalo více než 100 milionů kusů, se stala nejprodávanějším albem v historii pop-music. Velkolepé filmové ztvárnění titulní písně navíc odstartovalo novou éru v oblasti hudebních klipů. Další desky Bad (1987), Dangerous (1991) či HIStory (1995) se sice prodávaly také po desítkách milionů kusů, historický úspěch Thrilleru už ale nepřekonaly. Jacksonovu popularitu zvýšila i autobiografická knížka Moonwalk a film Moonwalker. Obě díla vznikla v roce 1988 a byla pojmenována po slavném tanečním kroku, jímž se Jackson proslavil ve svých klipech i na stále bombastičtějších koncertních turné.

Jackson začal poutat pozornost bizarními skandály

Přelom 80. a 90. let se však stal také dobou, kdy Jackson začal více poutat pozornost ani ne tak hudbou, jako svým stále bizarnějším vzhledem a různými skandály. Stránky bulváru plnily mimo jiné dohady o počtu plastických operací obličeje, které údajně Jackson podstoupil. Stále bledší odstín hudebníkovy pleti, chorobná touha po čistotě i nezbytná rouška přes ústa - to vše zavdávalo podnět k nekonečným spekulacím o zpěvákově zdravotním stavu.

Pocta Michaelu Jacksonovi na Grammy
Zdroj: ČT24/ČTK

Hlavní problém se však objevil v roce 1993, kdy byl Jackson poprvé obžalován ze sexuálního zneužití třináctiletého chlapce. Podezření se sice neprokázalo, ale Jackson se přesto s rodinou chlapce dohodl na mimosoudním vyrovnání. Tím přišel nejen o část svého tehdy ještě rozsáhlého majetku, ale i o pečlivě budovanou image ochránce slabých a utlačovaných, který duší stále zůstává dítětem. V listopadu 2003 byl na Jacksona kvůli zneužívání dětí vydán další zatykač, ale soud hudebníka v roce 2005 osvobodil.

Odpovědí na spekulace o intimních sférách Jacksonova života se měla stát svatba s dcerou Elvise Presleyho Lisou Marií v červenci 1994. Manželství však po roce a půl skončilo rozvodem. Stejný konec měl v roce 1999 i svazek se zdravotní sestrou Debbie Roweovou. Během zhruba tříletého manželství s ní Michael Jackson zplodil syna Prince Michaela I. a dceru Paris. Matka zpěvákova třetího dítěte, Prince Michaela II., není známa.