AVÍZO: Rogar 2009 – Krev severu

V Brdečném u Neveklova o víkendu 18. a 19. července proběhne další ročník rekonstrukce raně středověké bitvy tentokrát s názvem Rogar - Krev severu. Akci pořádá občanské sdružení pro oživení historie Midgard. Příběh bitvy Vás opět zavede do 9. století n. l., kde budete svědky dalšího osudu Vikinga jménem Rogar.

Prožili jsme s Rogarem slavné vítězství, které vikinské vojsko pod vedením Gunnara Fjördsona dobylo na území Slovanů. Vikingové obtěžkáni kořistí se s vidinou triumfálního návratu a bouřlivé oslavy vydávají k domovu. Cestu k přístavu jim však zkříží podivná událost. Vysvobodí zvláštní ženu ze spárů krvechtivých vesničanů. Tato žena je vědma, která pomocí svých schopností odhalí události, jež na severské válečníky teprve čekají. Ovšem věštba to není nikterak příznivá. Vikingové se dozvědí, že místo toužebně očekávaného návratu se musí připravit na zradu, která si nezaslouží nic jiného než tvrdou odplatu. Jarl ze sousední osady využil situace ke svému prospěchu a obsadil Gunnarův dvorec v době jeho nepřítomnosti. Díky této, byť neblahé, věštbě získají Vikingové možnost promyslet si, jak srazit tohoto proradného psa na kolena…

Pokud jste zvědaví, jak bude Rogarův příběh dál pokračovat, jste zváni do Brdečného u Neveklova, kde své síly v bitvě navzájem změří vikinští i slovanští válečníci. V sobotu bitva začíná v 16:00 a v neděli v 13:30.

Nenechte si ujít ani zbytek programu, který v sobotu začíná ve 12:00 a v neděli pak v 11:00. Budete se moci projít táborem válečníků, prohlédnout si jejich zbraně a zbroje, případně si je i vyzkoušet. Připraveni předvést své umění budou i řemeslníci, od nichž se můžete dozvědět řadu zajímavých výrobních postupů a některé si sami vyzkoušet.

Poznat veselé stránky života našich předků bude příležitost při inscenaci raně středověké velkomoravské svatby. Dále bude k vidění rekonstrukce pohanského obřadiště a vikinského žárového hrobu. Zajímavosti o životě v raném středověku se můžete dozvědět i z informačních tabulí. V neposlední řadě je do programu zařazen turnaj v hodu oštěpem a lukostřelecký turnaj. Pro malé i velké diváky je připravena hra Běh bojovníka a vědomostní soutěž o zajímavé ceny.

Po celou dobu programu bude probíhat kuchařská soutěž.

Těšit se můžete na více jak 200 účinkujících z Čech, Slovenska a Polska.

Bližší informace o této akci můžete nalézt na internetových stránkách: http://www.os-midgard.info/.

Šárka Bejdová, o.s. Midgard

  • Slovanská svatyně autor: Šárka Bejdová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96567.jpg
  • Plakát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96570.jpg