Svět hledá sedm přírodních divů

Děčín/Ženeva - Celý svět hlasuje o svých sedmi novodobých divech přírody - smělý cíl globální soutěže, kterou před časem vyhlásila švýcarská nadace New7Wonders. Na webových stránkách organizace právě dnes o půlnoci končí veřejné hlasování o 77 semifinalistech, kteří se utkají o postup do konečného klání. Vítězná sedmička z 28 finálových památek bude slavnostně vyhlášena v polovině roku 2011. Hlasování bude tentokrát probíhat nejen na internetu, ale i telefonicky a pomocí textových zpráv. Vybíralo se z 260 přírodních fenoménů planety. Do semifinále postupuje 11 památek v sedmi kategoriích, šanci proniknout sem má i největší skalní brána v Evropě a "český Utah" - Pravčická brána v Českém Švýcarsku.


Národní prak Grand Canyon, hora Mount Everest, jezero Loch Ness, Plitvická jezera, sopka Vesuv, Niagarské vodopády, Galapágy, hora Kilimandžáro, delta Okavanga nebo Mrtvé moře - to je jen výčet přírodních úkazů, které prostřednictvím internetového hlasování soutěží o právo být členem sedmičky světových divů přírody. „Hlasuje se do půlnoci 7. července. O dva dny později bude oznámeno 77 přírodních památek, z nichž porota vybere 21. července 28 finalistů. Mezi nimi se do roku 2011 v globálním hlasování rozhodne o nových sedmi přírodních divech světa,“ uvedl ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Marek Mráz.


Národní přírodní památka Pravčická brána je podle něj nyní na desátém místě v kategorii „jeskyně, skalní formace, údolí“. „Má tedy velkou šanci postoupit do semifinále. Kromě geologické hodnoty pískovcového útvaru se podařilo slušného umístění dosáhnout i oficiální podporou nominace Pravčické brány společností České Švýcarsko a správou Národního parku České Švýcarsko,“ doplnil Mráz. Kromě zmiňované kategorie se soutěží v dalších šesti: krajiny-ledovcové masivy, ostrovy, hory-sopky, lesy-národní parky-přírodní rezervace, jezera-řeky-vodopády a mořské scenérie.

Rozhovor s Milanem Vodičkou (zdroj: ČT24)


Dosavadní hodnocení Pravčické brány v soutěži Nadace New7Wonders označila manažerka společnosti České Švýcarsko Dana Štefáčková za obrovský úspěch. Může podle ní znamenat větší reklamu a zvýšení povědomí o existenci Pravčické brány a Českého Švýcarska ve světě. Obává se ale možného přílivu turistů, protože v oblasti chybí kvalitní infrastruktura, hlavně dostatek hotelů a parkovišť. Proto se České Švýcarsko zatím snaží lákat návštěvníky i na ostatní místa národního parku. České Švýcarsko usiluje i o zapsání oblasti do seznamu přírodního dědictví UNESCO a správa parku chce posunout jeho hranice.