Československá vlajka na Mount Everestu - poprvé to byli Slováci

Praha – V patnáct hodin a patnáct minut, přesně 15. října 1984, zavlála nad nejvyšší horou světa Mount Everest československá vlajka. Na vrchol ji donesli Slováci Zoltán Demján a Jozef Psotka. Doprovázel je slavný šerpa Ang Rita, rekordman v počtu výstupů. Dolů však sešel pouze Demján, Psotka při sestupu zahynul. Jozef Psotka se stal legendou slovenské horolezectví ještě zaživa.  Jeho sportovní i lidská etika se staly vzorem všem, s nimiž přicházel do styku. Nenápadný a skromný člověk, elektrotechnický inženýr, se celý život více věnoval jiným než sobě.  Bez ohledu na to, zda šlo o posluchače Elektrotechnické fakulty SVŠT v Bratislavě, kterou vedl jako odborný asistent, nebo o kamarády, často o generaci mladší. Některým v horách doslova zachránil život. Pouze jemu nikdo nepomohl…

Bylo mu 47 let, když stanuli spolu s kolegou Záhoranským jako první Češi na třetím nejvyšším bodě planety. Všichni kolem něj si mysleli, že je to jeho horolezecký vrchol. Ale nebyl - do první  expedice na Mount Everest v roce 1984, tedy v době, kdy již několik měsíců byl padesátník, se nedostal ani náhodou, ani za zásluhy - jednoduše do výpravy patřil.

Expedice, kterou vedl docent František Kele a zúčastnili se jí i 2 Češi, se neobešla bez problémů. Základní tábor byl vybudován po čtrnáctidenním pochodu 6. září 1984 ve výšce 5400 metrů. Přes další výškové tábory se horolezci propracovali až do 8300 metrů nad mořem, kde postavili malý stan pro vrcholové družstvo. To mělo dojít do cíle dosud nezlezenou cestou jižním pilířem, o niž se již dříve pokusila polská expedice.

Jako první z československé výpravy se měl o zdolání 8848 metrů vysoké „střechy světa“ pokusit Ján Porvazník. Měl ale potíže s očima - praskly mu cévy sítnice. Místo něj se tedy vzhůru vydali Jozef Just a šerpa Ang Phurb. Ti také neuspěli, zpět je zahnala silná vichřice.

Jako první Čech po roce 1993 vystoupil na horu Josef Nežerka. Po něm se to podařilo ještě dalším 7 lidem. Byla mezi nimi i jedna žena – Klára Poláčková v roce 2007. Horolezci se k vrcholu většinou vydali obvyklou cestou ze severu.

Dalšími na řadě byli Jozef Psotka a Zoltán Demján, zkušení a dobře aklimatizovaní horolezci. Ze základního tábora vyšli 11. října, o dva dny později dorazili do třetího tábora, kde je po obdivuhodném výkonu dohnal šerpa Ang Rita. Čtrnáctého se dostali do výšky 8300 metrů. Našli stan, potraviny a kyslíkové láhve, které tam po svém pokusu zanechali Just s Ang Phurbem. Místa ve stanu bylo málo, takže jen podřimovali a ráno vyrazili k vrcholu. Závěrečný výstup jim trval osm hodin.

  • Everest - Juzek Psotka zdroj: Outdoor Films
  • Mount Everest autor: Paula Bronstein, zdroj: Getty Images

Psotka za výstup zaplatil životem

Demján, Psotka a Ang Rita, přezdívaný Snežný leopard, tak jako první dokončili takzvanou polskou cestu jižním pilířem. Před nimi se bez použití přídavného kyslíku na vrchol Everestu dostalo pouhých 16 lidí a nikdo z nich nebyl starší než padesátiletý Psotka.

Pro návrat si trojice zvolila cestu jižním sedlem, která vede lehčím terénem. Zastihl je však orkán a ve tmě se rozpojili. Do druhého tábora nejprve dorazil vysílený Demján a teprve ráno se dovlekl Ang Rita se zprávou, že na Psotku dolehla krize a odmítl jít dále. Snahu o jeho záchranu zkomplikovalo počasí. Druhý den bylo vpravo od trasy sestupu nalezeno Psotkovo mrtvé tělo a horolezec byl také na místě pohřben.

  • Výstup na Mount Everest autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2729/272862.jpg
  • Mount Everest autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2729/272861.jpg
  • Z archivu Leopolda Sulovského autor: Leopold Sulovský, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2564/256378.jpg
  • Mt. Everest a Lhotse autor: Narendra Shrestha, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2603/260229.jpg