Politolog Feierabend: Komunisté nepatří do Masarykova národa

Praha – Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) letos poprvé rozdělil pamětní medaile Václava Bendy určené osobnostem, které sehrály významnou roli v boji za obnovu svobody a demokracie v letech 1938-1945 a 1948-1989. Jedním z laureátů se stal také český exulant, politolog a emeritní profesor na univerzitě v americkém San Diegu Ivo Feierabend. V Interview ČT24 označil komunismus za nečeský, neboť jeho ideologie podle něj odporuje podstatě češství, na němž vzniklo v roce 1918 samostatné Československo.

„Komunisté nepatří do Masarykova národa. Řekl bych, že nemohou být pořádnými Čechy nebo Čechoslováky. Smysl národnosti a národa je podle Masaryka spojen s demokracií. Každá ideologie, která je revoluční, je neslučitelná s demokracií a jeden z prvků demokracie je uspořádání sporů jiným způsobem, než je násilí. Když z toho vybočíte - tak jako komunisté - jste vlastně nečeský, nečeskoslovenský. V Americe takovým lidem říkají un-american,“ řekl Feierabend s tím, že nechápe, jak mohou být po dvaceti letech od sametové revoluce parlamentní stranou.

„To největší zlo, pokud je počítáte podle toho, kolik lidí zemře, je totalitní systém stalinistického systému. Revoluce je obyčejně spontánní, totalitní systém z ní ale udělal instituci, systém,“ upozornil Feierabend. „Komunismus je hrozný omyl, za který by se lidé měli kát,“ dodal. Ocenění uděleného ÚSTR si dle svých slov velice váží.

Interview ČT24

Kdo jsou Feierabendovi?

Ivo Feierabend (*1927) pochází z významné prvorepublikové rodiny, na jejíž členy měli spadeno nacisté i komunisté. Jeho otec Ladislav Karel Feierabend byl ministrem zemědělství za druhé republiky i protektorátu, kdy podporoval čs. odboj. V roce 1940 musel emigrovat do Velké Británie, když šéf SS Heinrich Himmler vydal přímý rozkaz všechny mužské členy rodiny Feierabendů popravit. V Londýně obsadil post ministra financí exilové vlády, s prezidentem Benešem se rozešel až na sklonku války kvůli jeho spolupráci s KSČ a orientaci na Stalina a SSSR. Ivo přežil válku díky utajené internaci v sanatoriu pro nemocné tuberkulózou.

Celá rodina v důsledku únorového převratu v roce 1948 emigrovala – a opět do Londýna. "Komunistický tisk jej (L. Feierabenda) označil za nepřítele číslo dvě. Číslo jedna byl Petr Zenkl (národní socialista, poválečný místopředseda vlády – pozn. red.). Nedělám si iluze. Kdyby zde otec zůstal, skončil by jako spoustu jiných, jako Milada Horáková," řekl oceněný exulant. V roce 1950 rodina natrvalo přesídlila do USA.

Sám Ivo Feierabend se celý svůj profesní život věnuje politickým vědám, zabýval se studiem politického násilí a měřil míru demokracie. Vystudoval americké univerzity Berkeley a Yale. Od roku 1992 je emeritním profesorem politických věd na San Diego State University. Žije v městečku Del Mar.

  • Josif Vissarionovič Stalin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1174/117341.jpg
  • Únor 1948 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/72/7143.jpg