Chronologie případu okolo pronájmu Českého domu v Moskvě

Říjen 2000 - Vláda Miloše Zemana (ČSSD) přijala usnesení, podle něhož měly zastupitelské úřady v zahraničí zrušit takzvané vedlejší hospodářství. Ministerstvo zahraničí (MZV) narychlo uzavřelo smlouvu o pronájmu Českého domu s firmou Hotel Český dům, kterou založili v červenci 2000 tehdejší správci objektu. Součástí komplexu MZV v centru Moskvy Český dům je hotel, kanceláře, byty, restaurace, vinárna, bar, sauna, tělocvična a další objekty.

Březen 2001 - Deník Mladá fronta Dnes (MfD) poprvé informoval o tom, že smlouva by mohla být pro stát nevýhodná. Ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) popřel, že by MZV při pronájmu porušilo zákon. Pouze připustil, že smlouva má formální nedostatky. Kauzou se začala zabývat policie. Odpovědnost za pronájem na sebe vzal generální sekretář ministerstva Karel Srba, který 27. března rezignoval.

3. září 2001 - MZV podepsalo s firmou Hotel Český dům dodatek ke smlouvě, který zrušil některá ujednání - mimo jiné předkupní právo na objekt nebo využívání účtu velvyslanectví v Moskvě.

27. prosince 2001 - MZV vyhlásilo výběrové řízení na nájemce Českého domu. Do řízení se přihlásilo šest firem, mezi nimi i společnost Hotel Český dům a Správa českých center.

13. března 2002 - MZV oznámilo, že ruší soutěž na pronájem objektu, a rozhodlo, že uživatelem bude Správa českých center.

4. září 2002 - Vedení MZV poprvé oficiálně potvrdilo, že pronájem Českého domu byl nevýhodný. Uvedla to MfD.

Listopad 2002 - Policisté dospěli k závěru, že nebyl spáchán trestný čin a kauzu odložili.

16. prosince 2002 - Pražské vrchní státní zastupitelství nesouhlasilo s odložením případu. Státní zástupci nařídili protikorupční službě pokračovat ve vyšetřování.

Únor 2004 - Policie obvinila Karla Srbu, bývalého zaměstnance MZV a šéfa akciové společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie a bývalého zaměstnance MZV Miroslava Karla. Trojice byla obviněna kvůli údajně nevýhodné servisní smlouvě mezi akciovou společností a ministerstvem. Státní zástupce poté na Srbu, Breie a Karla podal obžalobu.

4. prosince 2006 - U pražského městského soudu začal proces v kauze pronájmu Českého domu. Podle obžaloby měli tři někdejší zaměstnanci MZV spáchat trestné činy zneužívání informací v obchodním styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Nevýhodným pronájmem údajně vznikla státu škoda přes 26 milionů korun. Obžalovaným hrozilo pět až 12 let vězení.

3. května 2007 - Městský soud v Praze zprostil Srbu, Breie a Karla obžaloby. Podle soudu z žádných důkazů nevyplývá, že by obžalovaní jednali tak, aby poškodili český stát. Žalobce se odvolal. Bez ohledu na rozsudek Srba zůstal ve vězení, kde si odpykává dvanáctiletý trest za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

19. března 2008 - Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující verdikt městského soudu a případ vrátil k novému projednání.

21. dubna 2009 - U pražského městského soudu začalo druhé kolo hlavního líčení v kauze Český dům.

15. prosince 2009 - Pražský městský soud napodruhé osvobodil Srbu, Breie a Karla.