„Je velká móda útočit na státní firmy,“ říká Martin Roman

Narodil se v Havířově, pochází z učitelské rodiny. Už od dětství mu sebevědomí a cílevědomost nikdy nechyběly. Vystudoval práva v Praze, jako stipendista studoval právo v německém Heidelbergu a ekonomiku ve švýcarském San Gallenu. Už jako student zaujal svou seminární prací o československém maloobchodě, kterou koupilo několik zahraničních firem a které mu také hned nabídly práci. Začínal jako zástupce německé firmy v Česku, která prodávala slané chipsy. Dnes je šéfem největší české firmy známé pod zkratkou ČEZ. Stal se jím ve svých teprve pětatřiceti. Hostem Šárky Bednářové v pořadu Před půlnocí z 11. března byl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Cítíte se být jedním z nejmocnějších mužů v Česku?
Nejsem mocný. Jsem možná vlivný člověk, a to je to trošku rozdíl. Moc mají politici.

Cítíte se tedy být jednám z nejvlivnějších lidí v Česku?
Vliv znamená, že člověku naslouchají. Díky své funkci mohu hovořit s více lidmi než jiní.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Jak moc vám naslouchají politici? Tu hrajete golf s Mirkem Topolánkem, tu se účastníte narozeninové párty s Jiřím Paroubkem. Musí to být?
Určitě to být nemusí. K pozici ředitele energetické společnosti ale patří kontakt s politiky. Stejně jako se musí bavit šéf EON nebo RWE s německou kancléřkou a šéf EdF s francouzským premiérem, tak si musí šéf ČEZu povídat s českými politiky. Politici totiž energetiku hrozně moc ovlivňují a energetika a energetická bezpečnost jsou základními komponenty fungování každé ekonomiky.

Jak moc si tedy politiky připouštíte k tělu?
To není připouštění k tělu. Jsou to moji šéfové, ČEZ je firma s majoritní státní účastí.

To víme. Ptám se na to, jestli s politiky netrávíte až příliš moc času. Například i svého volného času. Třeba dovolenou v Toskánsku?
V Toskánsku jsem s tím politikem strávil přesně pět sekund, když jsem ho potkal. Řekl jsem mu, ahoj, jak se máš, a šel jsem dál.

Nebyla to chyba?
Jaká může být chyba, že potkáte někoho na mole a pozdravíte se. Bylo to náhodné setkání, dovolenou jsem měl naplánovanou rok dopředu, byl jsem na stejném místě ve stejném termínu jako rok předtím.

Možná kdyby nebylo toho náhodného setkání či jiných dostaveníček s politiky, nemusela vznikat podezření, že například energetická koncepce pochází z dílny ČEZu. Alespoň to tvrdí Martin Bursík. Co vy na to?
Energetická koncepce nepochází z dílny ČEZu z naprosté logiky věci. Ti, kdo ji tvoří, se ptají někoho, kdo vyrábí 70 % veškeré energie a 58 % jí distribuuje, minimálně na nějaká vstupní data.

Přesto musí to být asi dost náročné takto lavírovat mezi levicovými a pravicovými politiky. Někde jsem o vás četla, že dokážete rozpoznat, kdo je hybatelem a kdo loutkou, a pak se dostat k hybatelům. Máte instinkt dobrého manažera který ví, komu má zavolat?
Nějaký instinkt bych asi mít měl. Sám se ale spíše než na rozlišování na hybatele a loutky soustředím na to, aby ČEZ fungoval efektivně, efektivněji než jeho konkurenti…

Když zůstaneme u politiků. Šel byste dnes třeba na drink s takovým Milošem Zemanem, nebo je to už  pro vás politická mrtvola?
Kdyby mě Miloš Zeman zavolal a pozval mě na drink, šel bych už jenom z toho důvodu, že je to zajímavá osobnost.

Sám byste mu ale nevolal?
Já obecně politikům nevolám kvůli tomu, abych s nimi šel na drink. Volám jim, když to vyžaduje moje pozice. A moje pozice vyžaduje hovořit s těmi, kteří aktuálně ovlivňují prostředí v České republice.

Kdyby vám třeba zavolal Václav Klaus, pojď, Romane, na tenis, tak s ním půjdete?
No, s Václavem Klausem bych na tenis asi šel.

Říká se, že jste to byl právě vy, kdo si přál a hodně pro to udělal, aby se Václav Klaus stal prezidentem. Jsou to pověry?
Nedokážu si představit, že bych dokázal nějakým způsobem ovlivnit volbu prezidenta republiky. Nijak jsem do ní nezasahoval.

Když zůstanu u rodiny Klausů, k tomu mladšímu máte rozhodně blízko, když jste jeho gymnáziu PORG věnoval 100 milionů korun. Teď se dokonce uvažuje o rozšíření PORGu o pobočku právě tady v Ostravě. Proč jste si vybral právě PORG?
PORG je nejlepší privátní střední škola v České republice. Podle objektivních kritérií, srovnávacích testů, podle toho, o kolik žáků se více hlásí, než je kapacita školy, podle toho, kolik se jich dostane na vysokou školu. Chtěl jsem ten projekt vybudovat na bázi něčeho, co má důvěru, co prokázalo, že funguje.
To, že Václav Klaus byl ředitelem školy, byl spíše handicap. Navíc mezi nejlepšími školami je jen jedna, soukromá škola. A já jsem chtěl soukromou školu, protože u státní školy nemáte žádný dlouhodobý vliv. Máte tam výborného ředitele, všechno funguje výborně. Pak se to vymění, přijde špatný ředitel a už nedokážete nic ovlivnit. Nad soukromou školou lez získat nějaký elementární vliv.

Jak škola bude fungovat tady v Ostravě a proč právě v Ostravě?
Potom, co jsem udělal ten dar, vybudovala se z těch peněz nová škola v Praze - základní škola a bilingvní gymnázium. To znamená, že se jede podle českých osnov, ale třetina výuky je vyučována v angličtině rodilými mluvčími. Škola se úspěšně rozjela, má více než šestinásobný převis poptávky nad kapacitou, takže bylo logické udělat podobný koncept někde jinde.
U Ostravska jsou pak dva hlavní důvody. Jeden je ten, že odsud pocházím a cítím vůči tomu regionu určitý dluh. A další věc je, že Ostravsko je obrovská aglomerace.

To školné ale nebude nejlevnější. Myslíte si, že tady na to každý bude mít?
To určitě ne. Ale stejně jako v Praze i tady bude systém stipendií. Ze své nadace platím stipendia těm, kteří si to nemohou dovolit, právě proto, aby škola mohla být úplně pro každého.

Jak je to vůbec u vás se sponzorováním? Podle jakého klíče se rozhodujete?
ČEZ se řídí heslem: Pomáháme tam, kde působíme. To znamená, že mnohem více peněz jde do okolí Temelína než do Brna, kde nemáme ani výrobu ani distribuci.

Jste jedním z nejbohatších mužů v Česku. Co všechno sponzorujete z vlastních peněz?
Určitě nejsem jedním z nejbohatších mužů v Česku, nejsem v první stovce. Jsem možná jedním z nejbohatších manažerů. Ti nejbohatší lidé jsou vlastníci, kteří možná nejsou tak mediálně známí.
Jinak můj největší projekt je škola. Není možné, abych podobných věcí dělal více. A tady v regionu dlouhodobě sponzoruju klub postižených dětí v Havířově, Helpklub.

G. B. Shaw napsal, že většina peněz věnovaných na dobročinné účely není nic jiného než uspokojování vlastního svědomí. Jakési odpustky, výkupné. Vykupujete si svědomí?
Vzhledemk tomu, jak velké procento svých příjmů dávám na charitu, budu mít to svědomí fakt špatné.

Podle průzkumu firmy SANEP se 90 % dotázaných domnívá, že platy a odměny některých manažerů státních a polostátních firem jsou neúměrně vysoké. Vám připadá váš plat, měsíčně asi 500.000 korun, adekvátní?
Vždy musíte srovnávat firmu, kterou řídím, s ostatními firmami. A když srovnám odměny ve vedení ČEZu s firmami podobné velkosti, musím se dívat do zahraničí, protože v České republice žádná srovnatelná firma není. ČEZ má 200 miliard obratu a tržní kapitalizaci asi 500 miliard korun, jsme zdaleka největší firma ve střední a východní Evropě a jsme v první desítce energetik na celém světě. Srovnám-li se pak s podobnými firmami, můj plat je určitě nižší než u šéfu podobných firem třeba ve Švédsku, ve Francii.

Je jasné, že ČEZ bude vždy středem zájmů pro politiky. Jak se díváte na nápady sociálních demokratů, kteří chtějí například z dividend ČEZu platit třináctý důchod? Jiří Paroubek teď také přišel s nápadem povinně odvádět jedno procento ze základu daně na sport a kulturu.
Pokud takový zákon bude, nebude pro nás problém ho dodržet. Když už teď sečteme, kolik dává skupina ČEZ a naše nadace, budeme téměř na tom jednom procentu.

Podle Jiřího Paroubka to ale stále není dost. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg mu na to v pořadu Otázky Václava Moravce opáčil, že by se to odvedené jedno procento projevilo na zdražení produktů firem. Zdražila by kvůli tomu elektřina?
Jsme specifická firma. Cenu nestanovujeme my, ale trh. Cena je stejná v celém propojeném regionu od Francie přes Německo po Polsko, Maďarsko, Rakousko… A co se týče dividend, to je věc akcionářů, na co je použijí.

A váš osobní názor.
Jsme firma majoritně vlastněná státem. A jako šéf takové firmy nikdy nemůžu komentovat žádné politické výroky.

To možná nebudete chtít komentovat ani výrok Jiřího Paroubka o tom, že ceny elektřiny jsou neúměrně vysoké, že elektřina v Praze je dražší než v Londýně?
Jaká je cena v Praze, nemůžu srovnat, protože tam primárně dodává PRE, která dodává podstatně dráž než ČEZ. Jinak cena elektřiny, kterou dodává ČEZ určitě není vyšší než cena elektřiny v Británii.

Co se vůbec s tím obrovským ziskem ČEZu děje? Kde je investován? Je něco uloženo na speciální účty, ze kterých by stát mohl financovat třeba důchodovou reformu?
ČEZ žádné speciální účty nemá. 50 % až 60 % zisku je rozděleno na dividendy, zbytek se používá na investice. ČEZ je zdaleka největší investor v České republice, investujeme především do našich jak výrobních, tak distribučních zařízení.

Jaká je návratnost těchto investic?
Je rozdílná. Samozřejmě máme nějakou hranici, pod kterou nejdeme. Hranice návratnosti investic je ovšem jedním z klíčových tajemství každé společnosti, takže to nikdo neříká nahlas. Ale podle ziskovosti máme návratnost lepší než naši konkurenti.

Ptám se proto, že jsou známé problémy s vaší elektrárnou ve Varně, problémy jsou i v Rumunsku, kde ČEZu neplatí tamní státní dráhy, v Albánii se poukazuje na neprůhlednost investic a existuje dokonce podezření, že část peněz může být použita na úplatky jednotlivým politickým stranám?
ČEZ má, jako každý úspěšný subjekt, spoustu lidí, kteří mu závidí a chtějí ho poškodit. Z toho můžou pramenit řeči o neprůhlednosti. Nikdy jsem k té neprůhlednosti ale neslyšel jediný relevantní argument.
A co se týče návratnosti? Samozřejmě že distribuce v Albánii vydělává méně na zákazníka než v Česku. Jenže také stála násobně méně peněz. V každém případě, když se podíváme na celkové fungování toho, co jsme koupili, je to ziskovější, než jsme plánovali.

Asi musí být hodně náročné řídit tak gigantický podnik, jako je ČEZ. Nejste už z toho unaven?
Každý člověk je někdy unaven ze své práce. Na druhou stranu v mé pozici mohu ovlivnit tolik pozitivních věcí, že se mi ta energie vrací zpátky.

Máte vůbec čas na něco jiného než na řízení firmy? Vím o vás, že hrajete golf, tenis, lyžujete. Co kultura?
Zajímám se o výtvarné umění. To je od mládí můj velký koníček – chodil jsem v Havířově spoustu let  do lidové školy umění na malbu a kresbu, maminka učila „výtvarku“. Do divadla se dostanu spíše méně než více. Výstava se dá zvládnout za kratší dobu než celé divadelní představení.

Které umělecké dílo vás uchvátilo naposled?
V poslední době jsem například objevil v Ostravě mladou talentovanou malířku Ivanu Štenclovou, od které jsem si koupil pár obrazů.

Čtete? Co vám leží na nočním stolku za knížku?
Knih mi tam leží spoustu, protože si vždy nějakou knihu koupím, rozečtu ji, ale pak mě zaujme nějaká další. Teď zrovna čtu Dějiny umění: Nový pohled od Paula Johnsona.

Jak dlouho ještě chcete stát v čele ČEZu? Máte plány, co budete dělat třeba za deset let?
Nějaké plány, až v ČEZu skončím, mám. Budu se věnovat charitě, školství, to jsou oblasti, které mě zajímají. A jak dlouho budu v ČEZu, záleží na tom, jak dlouho budu mít pocit, že mu přidávám svým působením hodnotu, a jak dlouho budou mít ten pocit akcionáři.
Zatím je rozjeto spoustu projektů. Výstavba Temelína, největší investiční akce v dějinách republiky. ČEZ je přitom globální firma, takže máme elektrárny a distribuční sítě ve spoustě zemí, a tam nás čeká obrovský kus práce než se dostaneme na úroveň v Česku. Na druhou stranu je to příležitost pro české dodavatele dodávat tam svoje služby. Další je aktivita FUTURE/E/MOTION, chceme rozjet elektromobilitu v České republice.

Vaše pozice je jakýmsi způsobem závislá na vůli či nevůli politiků. Jak moc vás poškodily poslední kauzy, které jsme mohli vidět v médiích? Viz vaše neslavné komando.
Nejsem politický nominant a nikdy jsem se na žádnou politickou stranu nevyhranil. Vždy jsem říkal, že budu dělat svoji práci, jak nejlépe umím, a vy se rozhodněte, jestli je to dost dobře, nebo není.
Samozřejmě každý útok médií nás poškozuje, jako poškozuje každou společnost. Je to bohužel velká móda útočit na státní firmy a na firmy, které dodávají elektřinu a plyn.

Myslíte, že je to nějaké spiknutí skupin, které nepřejí ČEZu?
Určitě je tam část spiknutí. Nemyslím ale spiknutí médií. Když se snažíte dělat byznys transparentně, lezete do zelí skupinám, které mají chuť ze státních podniků vysávat peníze. Logicky si tak vytváříte nepřátele. Spousta lidí si dovede představit, co by z toho oni mohli mít, kdyby byl ČEZ řízen jinak. Jsou to skupiny jedinců…

Které třeba nepřejí jádru…
To také, ale to nejsou ti, o kterých jsem hovořil. Existují nepřátelé otevření a skrytí. Teď jsem hovořil o těch skrytých.

Patříte do nové generace manažerů, mluvíte třemi jazyky. Někde jste uvedl, že za svůj vzor považujete legendárního manažera GE Jacka Welche, který zná tisíc zaměstnanců jménem. Kolik znáte zaměstnanců jménem vy?
Jack Welch pracoval v GE 50 let, takže za tu dobu jich mohl těch tisíc poznat. Já pracuji v ČEZu teprve šest let, takž jich znám jenom několik stovek.

Jaké máte ještě ambice? Kam se chcete posunout v aktuální době?
V dohledné době chceme především zvládnout zahraniční expanzi. Ta není jednoduchá. Říká se, že ve světě skončí více než 55 % akvizic nezdarem. Je proto logické, že se někde potýkáme s problémy. Potom je potřeba dodat správně data pro Temelín – to je strašně důležitá věc. Temelín tady bude do roku 2100, deset let se bude stavět a osmdesát bude fungovat. Chceme rozjet projekty „zeleného ČEZu“, FUTUR/E/MOTION (energie zítřka). A to, ať už se jedná o lokální výrobu elektřiny, o elektromobilitu nebo chytré sítě. To jsou všechno projekty, které nadlouho ovlivní Českou republiku, a cítím zodpovědnost i chuť se s nimi poprat.

Jsme v Moravskoslezském kraji. Velká otázka: elektrárna Blahutovice – bude, nebude?
Elektrárna Blahutovice bude, ale za hodně dlouho. První na řadě je logicky Temelín. Druhým logickým místem jsou Dukovany, kde již existuje personál a lidé chtějí další blok. Když jsme prosazovali výstavbu větrných elektráren na našich pozemcích u Dukovan, kraj nám řekl, že nám to nepovolí, ale že nás vyzývá postavit další blok jaderné elektrárny. To bude tak kolem roku 2030. O Blahutovicích se pak bavíme až za tímto horizontem.

Takže lidé na Novojičínsku mohou být zatím klidní?
Můžou být klidní. Ale když se stavěla jaderná elektrárna ve Finsku, byl obrovský zájem několika míst a přetahovali se, kdo co nabídne, aby elektrárna stála u nich. Elektrárna je totiž především zdroj zisku pro region, vznik pracovních míst. Otázka proto je, jestli mohou být klidní nebo jestli se bohužel zatím nedočkají.

Politika vás neláká?
Vůbec nepřemýšlím za horizont ČEZu. Politika je hrozně těžké a mnohdy nevděčné řemeslo. Vůbec o politice nepřemýšlím.

Na havířovském gymnáziu, kam jste chodil, jste údajně prohlásil větu: „Jednou budu prezidentem.“ Máte takový cíl?
Na to si nevzpomínám, teenager může prohlásit leccos. Ne, nemám cíl být prezidentem. Mám za cíl řídit nejlepší energetiku. A kdyby byla největší v Evropě, vůbec bych se nezlobil.

A osobní cíle?
Dělat věci tak, že až mi to bude jednou zúčtováno, budu si moci říct, snažil jsem se dělat věci dobře a správně a vychoval slušně děti. A když školství, do kterého jsem se pustil, pomůže ovlivnit správným směrem spoustu lidí, budu mít dobrý pocit.

(redakčně kráceno)