„Korupce je celosvětový problém,“ říká Steve Pomerantz

Bývalý sekretář FBI Steve Pomerantz vystoupil v Praze na semináři Korupce v ČR: skrytá i otevřená hrozba pro společnost, který se týkal právě korupce a transparentnosti zadávání veřejných zakázek. Kromě korupce však mezi Pomerantzovu specializaci patří i boj proti terorismu, který nepřímo souvisí i s plánovaným podpisem smlouvy o jaderném odzbrojování mezi prezidenty Obamou a Medvěděvem v Praze. V rubrice Studia 6 Profil se nejen na korupci Steva Pomerantze ptala Helena Šulcová.

Co je podle vás podle informací, které máte, u nás největším problémem?
Největší problém je vypořádat se s praktikami korupce, které často souvisí se zadáváním veřejných zakázek ze strany vlády. Dobré zprávy jsou, že česká vláda se chce velmi seriózně zabývat tímto problémem a nalézt způsoby, jak z tohoto procesu korupci vyloučit.
Korupce je celosvětový problém. Není to nic, co by se týkalo pouze České republiky. Rozdíl mezi vládami pak není existence korupce, ale to, jak se s ní vypořádají, jak agresivně se ji pokoušejí kontrolovat. Na základě lidského charakteru totiž nikdy nemůžete korupci eliminovat. Ten správný směr ovšem je skutečně se snažit se s ní účinně vypořádat a minimalizovat ji, což si myslím, že se právě v České republice děje.

Takže je to spíše o vůli lidí a politiků, než o tom, že bychom nutně měli zavádět nějaká pravidla?
Je to obojí. Můžete mít celou vůli světa, ale když nemáte nástroje a prostředky, jak se s ní vypořádat, vůle sama o sobě nestačí. Lidé zde potřebují správné zákony, aby se vypořádali s korupcí. Je třeba mít dobré nástroje pro celé legislativní prostředí, abychom se mohli s korupcí vypořádat.

Říkal jste, že korupce je problém celého světa. Myslíte tedy, že ani Spojené státy nejsou čisté, pokud jde o zadávání stáních zakázek?
Jsou věci, které si myslím, a jsou věci, které vím. A vím, že korupce existuje i v USA jako všude jinde ve světě. Spojené státy odvedly dobrou práci při minimalizaci korupce, ale ještě se nám nepodařilo ji zcela vykořenit.

Jste také velký odborník na boj proti terorismu. Pro FBI jste pracoval 27 let. V Evropě teď máme čerstvý případ teroristického útoku, který se tentokrát odehrál v moskevském metru. Lze podle vás takovéto útoky vůbec zastavit?
Tady platí to samé jako u korupce. Nikdy se nám nepodaří to zcela zastavit, nemůžeme zastavit většinu špatných věcí. Naučili jsme se žít s určitou mírou násilí, korupce i terorismu. Musíme proti tomu bojovat a snažit se to kontrolovat a minimalizovat. To musí být náš cíl. A v případě terorismu jde také o prevenci. Jedna věc je úspěšně vyšetřovat teroristický čin poté, kdy k němu dojde. Daleko lepší ale je zajistit, aby k němu vůbec nedošlo.

Jak se díváte na takzvaný protiruský, kavkazský terorismus. Berete to ve Spojených státech jednoznačně jako islámský terorismus, nebo přiznáváte Kavkazanům kus práva na vlastní sebeurčení?
Jedná se o dvě věci, které spolu souvisí. U nás věříme v sebeurčení, v to, že lidé mají právo vyjádřit své politické preference a žít v důstojnosti a svobodě. To jim ale nedává právo zabíjet nevinné lidi. Je potřeba jasně narýsovat linie mezi terorismem a politickými cíly, ať už jsou legitimní, nebo ne. Využívání vraždění a terorismu nemůže být z našeho pohledu nikdy přijatelné.

Pozítří do České republiky přijede váš prezident Barack Obama, aby tady s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem podepsal smlouvu o jaderném odzbrojování. Zajímalo by mě i v souvislosti s tím, co se stalo v Moskvě, jestli musíme počítat s mimořádnými bezpečnostními opatřeními?
Jsem si jist, že to tak bude. Kdykoliv přijedou prezidenti USA a Ruska, můžete očekávat velice ostrá bezpečnostní opatření, protože Česká republika je zodpovědná za jejich bezpečnost, takže to každý bere vážně.

Jak vypadá taková návštěva třeba z pohledu agentů FBI? Co je jejich úkolem?
FBI se běžně přímo nezapojuje do ochrany prezidenta, to je na tajných službách. Nicméně sbíráme zpravodajské informace, které mohou mít vztah k bezpečnosti prezidenta USA. A to bereme skutečně velmi vážně. Bohužel zde existuje určitá historie násilí proti našim vůdčím představitelům, takže to bereme velice, velice vážně.

Obama a Medvěděv mají podepsat smlouvu o jaderném odzbrojování. Smlouva by měla vést k tomu, že se na obou stranách budou snižovat stavy jaderných zbraní. Co si o této smlouvě myslíte?
Není to moje odborná oblast. Nicméně jako osoba podílející se na boji proti terorismu jsem měl vždy velké obavy z toho, že by jaderné zbraně mohly padnout do rukou teroristů. Když si pak vezmete fanatickou povahu radikálního islámského terorismu, věříme, že kdyby se tito lidé dostali ke zbraním hromadného ničení, zřejmě by je použili. Cokoliv snižuje celosvětovou přístupnost jaderných zbraní a potenciál, že se jaderné zbraně dostanou do rukou teroristů, je velmi důležité. Skutečně by tom měl být náš přední zájem.

Není to naopak? Když budou Spojené státy snižovat stavy svých jaderných zbraní, nezůstanou pak právě jen v rukou režimů, jako je ten severokorejský nebo íránský?
Snaha o to, aby se některé země k jaderným zbraním vůbec nedostaly, je velice důležitá. Zmínila jste dvě důležité země - Írán a Severní Koreu. Obě mají historii podpory teroristických organizací, takže je třeba, aby se tyto zbraně do jejich rukou nedostaly. To je velmi důležité.

(redakčně kráceno)