Projekt COST: Čeští lovci bouřek usilují o přesnější předpovědi

Praha – Letní počasí s sebou přináší teplotní i srážkové výkyvy, na které mnohdy nedokáží reagovat ani moderní meteorologické stanice. Problém bývá hlavně s letními bouřkami. Čeští meteorologové a fyzici se proto zapojili do mezinárodního projektu COST a doufají, že do několika let dokážou bouřky odhadnout s jistotou. Jedním z plánů zahraniční spolupráce je i vylepšení klíčového meteorologického modelu Aladin.

Model Aladin představuje centrální analytické středisko, které neustále vyhodnocuje tisíce dat o tlaku, teplotě a vlhkosti vzduchu. Výsledkem je předpověď chování atmosféry v několika následujících dnech. Nevyzpytatelné letní bouře s přívalovými srážkami mu však často zůstanou skryty. „To je ukázka takové typické slabiny dnešních modelů, kdy ten proces vývoje bouřky v modelech často nastane příliš brzy. Zatímco největší bouřková aktivita je běžně pozorována někdy v pozdním odpoledni, tak v té předpovědi se začne konat vývoj bouřek už někdy kolem poledních hodin,“ uvedla Radmila Brožková z ČHMÚ.

Současné modely pracují v rozlišení menším než pět kilometrů a s rozvojem výpočetní techniky se stále zlepšují. Stále však nejsou tak detailní, aby meteorologové nemuseli ve svých výpočtech zjednodušovat. Pro zcela přesné prognózy je třeba rozlišení 50 metrů, což představuje v technologickém vývoji další desítky let výzkumu. „Lovci bouřek“ tak nadále hledají, které faktory mají na rozvoj bouří hlavní vliv. Ty se pak nadále snaží popsat systémem rovnic.

Předpovídání bouřek (zdroj: ČT24)

Právě složité matematické vzorce a údaje jsou klíčem k přesnému popsání jevů v atmosféře. Meteorologové se přitom nezaměřují pouze na regionální předpověď počasí. Konvekce, tedy proudění různě teplých vzdušných mas, určuje klima na celé planetě - ovlivňuje cirkulaci vzduchu, transport tepla i rozmístění srážek. Výsledky projektu COST by proto měly zlepšit i globální klimatické modely. Koneckonců, právě ty ovlivňují v době globálního oteplování také politická a ekonomická rozhodnutí.

Hodnocení meteorologických dat
Zdroj: ČT24