Velká vedra si v USA vyžádala nejméně dva lidské životy

Washington – Severovýchodní pobřeží Spojených států zažívá v posledních dnech doslova peklo. Rtuť teploměrů tam totiž šplhá ke čtyřiceti stupňům Celsia. Velká vedra si tak už vyžádala nejméně dva lidské životy a do konce týdne teploty podle předpovědi zřejmě nepoleví. Američané tak ve velkých městech okupují místní fontány a roste například spotřeba elektrické energie, kterou jsou poháněny klimatizace.

Kira Gorbatkinová, obyvatelka New Yorku

„Je to nesnesitelné, na ulici nejde vydržet, záchranou je jakákoli fontána.“

Severovýchodní pobřeží od státu Virginie až po stát Maine je pro tamní obyvatele horoucí peklo. Teploty tam atakují čtyřicítku a meteorologové varují, že v takových podmínkách hrozí zdravotní komplikace v podstatě každému. Úřady proto apelují na obyvatele, aby zůstávali ve stínu, hodně pili a omezili aktivitu.

Fontány jsou nyní útočištěm Američanů (zdroj: ČT24)

Aquila Ledbetterová, pracovnice Armády spásy, Washington, D.C.

„Je tu narváno, bezdomovci se k nám přijdou ochladit, rozdáváme hlavně vodu.“

V některých městech dokonce fungují klimatizované odpočívárny. A právě klimatizace přetěžují elektrickou síť, která dokonce na několika místech zkolabovala. Odběr energie byl nejvyšší od podobné vlny veder v roce 2006. Bez proudu byli lidé v částech New Yorku, Washingtonu nebo ve Filadelfii. Podle předpovědí meteorologů se podmínky do konce týdne příliš nezlepší.