Reportéři ČT: Nezletilá narkomanka má dítě. Příběh se šťastným koncem?

Česká Lípa - Když se narkomance, a navíc ještě nezletilé, narodí dítě, většinou skončí v kojeneckém ústavu. Tento osud málem stihl i malou Liu Švadlenkovou, jež se narodila už s pervitinem v krvi. V jejím případě ale naštěstí včas zasáhl vlastní dědeček a další příbuzní. Holčička tak má šanci prožít veselejší život než její matka. Dramatický příběh se šťastným koncem sledoval Josef Klíma tři čtvrtě roku a přinesl o tom unikátní reportáž.

Dětství matky Evy Švadlenkové nebylo úplně jednoduché. Rodiče se rozvedli, když jí byly tři roky, soud po pár letech v souladu s jejím přáním definitivně rozhodl, že pečovat o ni bude otec. Petr Švadlenka byl již tehdy podruhé ženatý a jeho nová, již čtyřčlenná rodina neměla s další dcerou sebemenší problém. „K malým dětem i celé rodině měla stále opravdu hezký vztah,“ vzpomíná na Evu Petrova druhá manželka Ivana. Vše bylo na dobré cestě.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Dospívání matky Evy nebylo ideální - hádky, alkohol a nakonec drogy

Problémy přišly až s pubertou, kdy začaly spory s učiteli i s otcem. Hádky v rodině dokonce řešila sociální pracovnice, kterou přivolala sama Eva. „Za něco mě třeba zbil, občas i hodně,“ tvrdí. Úřady patnáctiletou dívku umístily nejdříve do Klokánka, poté kvůli alkoholu do diagnostického ústavu. Odtud nakonec utekla a seznámila se se špatnými lidmi. Výsledkem bylo, že Eva začala brát drogy.

Jedním z těch špatných lidí byl i Pavel, její současný přítel. Společný život na ulici spočíval především ve shánění peněz na ubytování a drogy. „Vydělávali“ si krádežemi v obchodech a prodejem ukradených věcí lidem v hernách a barech. Bezstarostný život mladých narkomanů by nejspíše pokračoval i nadále, nebýt jediného zádrhele – Eva otěhotněla. Zpočátku byla Eva rozhodnuta, že si dítě nechá vzít, ale na poslední chvíli si to rozmyslela. Prý se bála o zdraví. Ovšem ani těhotenství nepřesvědčilo nastávající matku přestat fetovat. „Já jsem se vůbec neohlížela na to, že jsem těhotná, já jsem neměla čas prožít těhotenství. Já jsem si musela každý den shánět peníze,“ vysvětluje nyní Eva.

Dítě se narodilo s drogovým návykem

Nezletilá dívka porodila zdravou holčičku, v krvi ale měla drogu. A tak se i malá Lia narodila s návykem na pervitin. Dítě bylo po narození neklidné a lékaři mu museli podávat léky. Naštěstí se brzy ze závislosti dostalo. Tím však pohnutý osud Eviny dcerky neskončil, spíše naopak. Přestože Eva všechny ujišťovala, že se o dítě postará, z porodnice odešla a na rozdíl od běžných matek, které nemůžete od miminek takřka odtrhnout, chodila jen na návštevy, a to ještě zřídka.

Do věci se pak vložil novopečený dedeček Petr Švadlenka. U soudu v České Lípě získal předběžné opatření o svěření vnučky do své péče a dceři nabídl, že může u něj s dítětem - ale bez přítele - bydlet. Petr kvůli tomu přestavěl byt, pomáhat s dítětem byla připravená i Petrova sestra Dana, která sama vychovává dvě děti.

O tom, kdo se bude o dítě starat, musel rozhodnout soud

Bohužel Eva za dcerou ke svému otci nepřišla. Petr se tudíž rozhodl požádat o pomoc odborníky z pražského Centra pro rodinu. „Paní doktorka mi dala jednu dobrou radu. V mém případě by bylo dobré, kdyby se přezkoumala Evina právní způsobilost, jestli by náhodou neměla být léčená soudním příkazem,“ vypráví Švadlenka. Orgány sociálně-právní ochrany tak měly rozhodnout, zda je schopna mladá narkomanka starat se o dítě a zda se s ním může vůbec vídat.

Petr Švadlenka, dědeček

Já jsem svoje síly nepřecenil. Já jsem přecenil síly svojí dcery, protože jsem myslel, že se bude starat a že já na ní budu dohlížet. Já jsem naopak vůbec neselhal. Dítě není v kojeňáku, o dítě je postaráno v dobrém rodinném prostředí. Nestarají se o něj feťáci, stará se o něj někdo, kdo ho uživí, není odkázáno na to, kdo mu co ukradne a přinese domů.

Mezitím se ale postoj Evy radikálně změnil. Nastěhovala se ke své matce, kde pro Liu připravila dětský pokoj se vším zázemím, které kojenec potřebuje, a nastoupila na ambulantní protidrogové léčení. Dokonce i přítel Pavel si začal hledat práci. Věci se také změnily u dědečka Petra. Vnučku přestěhoval na stálo ke své sestře Daně, sám se o ní totiž kvůli zaměstnání postarat nedokázal. „Děti jsou nadšené, už přemýšlejí o tom, že holka tady zůstane napořád,“ popisuje přijetí příbuzné Dana Doležalová. Bylo tudíž zřejmé, že se rodina Doležalových pokusí u soudu získat Liu do své péče.

Když se o několik měsíců konalo rozhodující líčení, byli všichni přítomní velmi nervózní. Pouze Eva s Pavlem nervózní nebyli, k soudu nedorazili. Eva totiž prý byla den předtím zadržena policií. Soudkyně proto rozhodla v souladu se zdravým rozumem a dítě svěřila do péče manželům Doležalovým. Lia tedy měla štěstí. Vyhráno ale zdaleka nemá, je stále na začátku své životní cesty.

  • Eva Švadlenková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1843/184286.jpg
  • Malá Lia se narodila se závislostí na pervitin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1843/184285.jpg
  • Petr Švadlenka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1843/184290.jpg
  • Manželé Doležalovi u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1843/184288.jpg
  • Dítě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1843/184289.jpg