AVÍZO: Poslední srpnový víkend na zámku v Mníšku pod Brdy

Celé léto se na mníšeckém zámku nese ve znamení akcí a prohlídek pro děti. Na poslední srpnový víkend jsou připraveny hned dva typy prohlídek. V sobotu 28. srpna od 10.15 začíná prohlídka s názvem LOUTKOVÁ, v neděli 29. srpna se můžete těšit na prohlídky TŘI VĚŽE.

TŘI VĚŽE – vás děti zavedou do starší historie zámku na prvním prohlídkovém okruhu. Na zámku tehdy žil rytíř Servác Anděl. Původem to byl chudý člověk, který byl pilný, pracovitý a chytrý. Později zbohatl a koupil si vypleněný zámek, který začal opravovat. Pomáhal mu jeho šestiletý syn a na vše spolu dohlíželi. Dokonce se říká, že jim pomáhaly moci pekelné. Nebude to asi pravda, ale čertíka Brdíka, který drží v pařátech čtvrtou zámeckou věž, na zámku uvidíte. A dokonce se s ním můžete nechat vyfotografovat. Zámecká kaple se jmenuje stejně jako její bývalý majitel a má pěknou barokní výzdobu s andílky. Přijďte se podívat do slavnostní jídelny s piánem nebo do dámského salonu, kde se zkrášlovaly dámy. Nebo chcete vědět, jak dříve panstvo volalo na služebnictvo? Můžete si sáhnout na některé předměty a na konci každé prohlídky vás čeká malé sladké překvapení.

LOUTKOVÁ – to je úplně jiná prohlídka. Tady si povíme, jak se žilo za první republiky. Co se oblékalo malým miminkům, jaké měly čepičky a jak vypadala zavinovačka. Miminko si můžete i pochovat. Uvidíte hračky, se kterými si děti dříve hrály. Kastové hodně cestovali, takže nebude chybět cestovní nočník nebo hůlka se sedátkem. O tu se na cestách opírali, a když je zabolely nožky, změnila se v malou židličku. Nakonec uvidíte Tajemný svět podle Dagmar Renertové. Pohádkové loutky – vodníka ze zámeckého rybníka, vílu z jezírka v zámecké zahradě, čarodějnici, ale také princeznu Růženku a Neznámého prince, který přijel krále požádat o ruku Růženky. Prohlídka je zakončena malým sladkým překvapením. Prohlídka zámeckých pokojů plných krásných předmětů a lidských příběhů trvá 30 minut a určitě se vám zalíbí.Prohlídky pro děti pořádáme každý víkend až do konce roku 2010.

PROGRAM V SOBOTU: 28. srpna

Od 9.30 – 16.30 – prohlídky klasické na prvním a druhém prohlídkovém okruhu

Od 10.15 – 15.15 – prohlídky pro děti s názvem LOUTKOVÁ

Zámecká galerie: Romantické hrady, zámky a všelijaké jiné pěknůstky romantickým štětcem Pavla Horáka

PROGRAM V NEDĚLI: 29. srpna

Od 9.30 – 16.30 – prohlídky klasické na prvním a druhém prohlídkovém okruhu

Od 10.15 – 15. 15 - prohlídky pro děti s názvem TŘI VĚŽE

Zámecká galerie: Romantické hrady, zámky a všelijaké jiné pěknůstky romantickým štětcem Pavla Horáka

Jana Digrinová, kastelánka