AVÍZO: Hradozámecká noc také v Mníšku pod Brdy

Hradozámecká noc – unikátní společná akce hradů a zámků v Čechách, se uskuteční v sobotu 4. září. Prohlídky a různé programy pro návštěvníky všech věkových kategorií budou připraveny celkem na 37 hradech a zámcích po celé republice. Přidal se i zámek Mníšek pod Brdy nedaleko Prahy. V Mníšku připravují prohlídky pro děti s živými pohádkovými bytostmi, prohlídky pro dospělé se zábavným kvízem, promítání fotografií z oprav zámku a zahrady, film Saturnin, malý ohňostroj a dobré víno z celého světa.

V Mníšku chystají speciální prohlídky S ANDĚLEM od 16.00 hodin nejdříve pro děti s rodiči a od 19.00 hodin prohlídky pro dospělé se zábavným kvízem, které budou otevřeny do 2:00 hodin ráno, v případě zájmu i déle. Prohlídka pro dospělé je novinkou. Návštěvníci neměli možnost část této expozice vidět. Čeká na ně prohlídka loutek z dílny výtvarnice Dagmar Renertové, jejíž umění obdivovala i dánská královna. Většina loutek vznikla na motivy životních osudů majitelů zámku.

Na nádvoří zámku návštěvníci shlédnou fotografie z oprav zámku a zahrady a po dvacáté druhé hodině je čeká filmová lahůdka Saturnin podle knihy Zdeňka Jirotky o tom, kterak se sluha stal pánem svého pána. Zámecká zahrada zůstane také otevřena dlouho do noci a slavnostně budou nasvíceny nejen fontánky, ale také zahrada. Ve 22:00 hodin bude v zahradě připraven malý ohňostroj. Celou akci doprovodí malá ochutnávka vín z celého světa.

S ANDĚLEM – prohlídka v podvečerních a večerních hodinách - za šera i úplné tmy je možné se projít tajemnými zákoutími mníšeckého zámku. Na této cestě si návštěvníci vyslechnou nejenom vyprávění o bývalých majitelích zámku a jejich osudech, jako byl například pan Servác „Anděl“, ale setkají se i s živými obyvateli zámeckých komnat. S andělem, Bílou paní, Sněhurkou, čarodějnicí a čertem Brdíkem. Na konci putování na ně čeká i malý dárek.

PROGRAM V SOBOTU: 4. září

Od 10.00 – 16.30 – prohlídky klasické na prvním a druhém prohlídkovém okruhu – o tom jak bydlela drobná šlechta za první republiky

Od 16.00 – 18.30 – prohlídky pro děti s názvem S ANDĚLEM po 20ti minutách

Od 19.00 – do 2.00 (v případě zájmu déle) – prohlídky s kvízem a loutkami pro dospělé (pro dospělé otevřeno poprvé)

Zámecká záhrada: ve 22.00 malý slavnostní ohňostroj, po celý večer až do 2.00 ráno možnost prohlídky nasvícené zahrady.

Nádvoří zámku: od 18:00 promítání fotografií z oprav zámku a zámecké zahrady, ve 22:00 promítání filmu Saturnin

Během programu ochutnávka vín z celého světa.

PROGRAM V NEDĚLI: 5. září

Od 10.00 – 16.30 – prohlídky klasické na prvním a druhém prohlídkovém okruhu – o tom jak bydlela drobná šlechta za první republiky

Od 10.15 – 15. 15 - prohlídky pro děti s názvem TŘI VĚŽE

Vstupné na večerní a noční prohlídky: dospělí 120,- Kč, děti 30,- Kč, děti do 6ti let zdarma.

Jana Digrinová, kastelánka