Reportéři ČT: Pacient se ohradil proti politické agitaci a dostal vyhazov

Praha – Být vyhozen z léčebného pobytu není zcela neobvyklá věc, zejména když se pacient chová nevhodně. Je ale ohrazení se proti politické agitaci nevhodným chováním? V České republice, konkrétně ve Státních lázních Karlova Studánka, pravděpodobně ano. Jeden z pacientů se tam ohradil proti politickému vystoupení místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka a krátce po svém protestu byl ze státních lázní bez milosti vyloučen. Podle mínění pacienta byla v pozadí politika, lépe řečeno ředitelova snaha zavděčit se mocnému muži. Přímé důkazy však neexistují, nicméně podle nepřímých indicií může jít o jistý projev vděčnosti ředitele zařízení za dotaci na opravu lázní, kterou přiznal moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Lázeňský pacient Vladimír Franz byl mnohokrát na dobrovolném víkendovém nebo prodlouženém víkendovém pobytu ve Státních lázních Karlova Studánka v Jeseníkách. Před časem ale onemocněl astmatem, a tak mu lékaři pobyt předepsali. Jeho pobyt v lázních probíhal celý měsíc bez větších problémů, dokonce mu byl i prodloužen. Zlom ale nastal jen pár dní před plánovaným koncem. Tehdy bylo krátce před volbami do Poslanecké sněmovny a do lázní zavítala předvolební kolona sociální demokracie.

Lubomír Zaorálek, místopředseda Poslanecké sněmovny

„Já si vzpomínám, že my jsme tam obědvali a oni tam začali přicházet a někeří z těch zotavujících se mě prosili, jestli bych tam nepřišel a neřekl jim pár slov.“

Vyhoštění z lázní Karlova studánka (zdroj: ČT24)

„Začali jsme normálně obědvat, a aniž by se nás kdokoliv předtím zeptal nebo jsme na to byli upozorněni dopředu, vystoupil pan Zaorálek za ČSSD s tím, že by tady u nás rádi udělali předvolební mítink,“ popisuje tehdejší situaci pacientka Blanka Krtičková. To se však některým hostům nelíbilo. Někteří odešli rovnou a jiní si politickou agitaci místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka vyslechli. Když přišla chvíle na případné dotazy či připomínky, ujal se slova pan Franz a veřejně se proti agitaci ohradil.

Tím mohla celá, pro někoho nepříjemná předvolební epizoda skončit. Kdyby ovšem pana Franze, který proti politickému mítinku veřejně vystoupil, krátce poté z lázní nevyloučili. Vzhledem k tomu, že se pacient nedozvěděl zpočátku žádné důvody, má nyní pocit, že to bylo právě kvůli jeho protestu. Podle něj totiž žádný jiný důvod neexistuje. Pan Franz žádal o vysvětlení, nicméně jeho ošetřující lékař mu sdělil, že s tím nemá nic společného, že to je nařízení ředitele, popisuje svědkyně rozhovor těchto dvou mužů.

Důvodů k vyhození z lázní je několik, nejzávažnější jsou dva

Teprve později dostal pan Franz oficiální sdělení, které obsahovalo hned několik důvodů propuštění. Jako nejzávažnější se jeví dva z nich. První je obvinění, že měl po večeři fyzicky napadnout číšníka, který na něj otevřel okno. Jenže toto tvrzení je podle pana Franze i pacientů, kteří u incidentu byli, vymyšlené. „Pan Franz mu slušně řekl, že si to nepřeje, ať to nedělá. Ale určitě k fyzickému kontaktu v té jídelně v mé přítomnosti nedošlo,“ konstatuje spolustolovník.

Druhý důvod disciplinárního propuštění je ten, že pan Franz prý opakovaně nechodil na lékařské prohlídky. Jenže i tento důvod se ukázal jako nepravdivý. Když panu Franzovi oznámili, že ho chtějí vyloučit, udělal si totiž kopii své zdravotní dokumentace, z níž vyplývá, že všechny procedury i lékařské prohlídky měl řádně splněny. Je pravdou, že opravdu jednou během měsíčního pobytu v lázních k lékaři nepřišel, to když si zapsal datum prohlídky o dva dny později než jeho lékař. Ale k doktorovi nakonec dorazil a lékař mu kontrolu zapsal jako splněnou.

Oficiální důvody vyloučení z lázní jsou tedy velmi pochybné. Co mohlo být skutečným důvodem, vyplývá z e-mailu ředitele lázní Lubomíra Schellonga jedné pacientce, na jehož základě jde pravděpodobně o ředitelův horlivý projev vděčnosti za dotaci, kterou lázním přiznal sociálnědemokratický hejtman Jaroslav Palas. Mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková potvrdila, že kraj skutečně dotaci lázním dal. Chtěl tak podpořit státní lázně, které byly ve velmi dezolátním stavu, a proto v roce 2009 připsal dotace ve výši čtyři miliony a děvět set padesát tisíc korun na opravy střech a opravu tří tenisových kurtů.

Přímé důkazy však nejsou k dispozici. Politolog Kamil Švec soudí, že minimálně z hlediska politické strany byla agitace neetická. Každopádně pan Franz byl z lázní vyloučen a skutečný důvod se zatím nedozvěděl. „Vy v podstatě akorát najednou narazíte na zeď, dostanete do ruky papír a jste nežádoucí a nikdo se s vámi nebaví,“ dodává vyhozený Vladimír Franz.