Profil exministra Bartáka

Vizitka bývalého ministra obrany Martina Bartáka (44), který končí ve funkci náměstka ministra financí:

Datum a místo narození: 14. února 1967, Praha.

Vzdělání: Vystudoval 1. lékařskou fakultu UK v Praze (1992), absolvoval stáže na Harvardově univerzitě (USA), Oxfordské univerzitě (Velká Británie) a Hannoverské univerzitě (Německo).

Současná funkce: náměstek ministra financí se zodpovědností za veřejnosprávní kontrolu, audit prostředků z fondů Evropské unie a finanční analytický útvar ministerstva financí; kvůli aféře kolem údajné korupční nabídky v armádním obchodu s Tatrou nastoupil loni v listopadu na neplacené volno.

Předchozí zaměstnání a funkce: V letech 1992 až 2006 pracoval jako neurochirurg v pražské Nemocnici Na Homolce, v roce 1996 krátce pracoval v Radcliffově nemocnici v britském Oxfordu. Od roku 2000 byl šest let poradcem místopředsedy ODS Petra Nečase pro otázky bezpečnostní a obranné politiky a v letech 2002 až 2006 také poradcem Nečasova stranického kolegy a šéfa sněmovního bezpečnostního výboru Jana Vidíma. Od září 2006 do května 2009 byl prvním náměstkem na ministerstvu obrany. V květnu 2009 byl jmenován místopředsedou vlády a ministrem obrany dočasného kabinetu Jana Fischera (do vlády jej navrhla ODS), ve funkci zůstal až do července 2010.

Členství a funkce v politických stranách: nestraník.

Ostatní:

- Po jmenování vlády Petra Nečase (ODS) se Barták měl původně stát náměstkem ministra vnitra Radka Johna (VV) pro mezinárodní vztahy, John však tuto pozici nakonec zrušil v souvislosti s úspornými opatřeními. Místo Bartákovi poté nabídl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

- Barták bývá kritizován, že během jeho působení na ministerstvu obrany resort uzavřel některé zakázky, které provází podezření z korupce. Barták všechna nařčení odmítá.

Příklady, kdy byl Barták médii kritizován v souvislosti s armádními zakázkami:

- Obrněné transportéry Pandur - Smlouvu na dodávku vozidel podepsal na jaře 2009 Barták, tehdy ještě jako náměstek. Cena byla podle médií neúměrně vysoká. Loni v létě začala policie nákup transportérů vyšetřovat kvůli podezření z korupce.

- Transportní letadla CASA-295M - Ministerstvo obrany vybralo letouny CASA bez řádného tendru. Kontrakt byl podepsán 7. května 2009, tedy den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Bartáka do ministerské funkce. Za uzavřením dohody s koncernem EADS a Španělskem údajně stál Bartákův poradce Jan Fulík, kterého Barták později jmenoval svým náměstkem.

- Obrněná vozidla Iveco - Smlouvu na dodávku vozů Iveco i s logistikou a municí za více než 3,6 miliardy korun, podle tisku značně předražené, uzavřelo ministerstvo obrany v prosinci 2009. Obrana vedená ministrem Bartákem plánovala společný nákup se Slováky, díky čemuž se vyhnula nutnosti vypsat výběrové řízení. Slovenská strana ale žádné obrněnce nekoupila.

- Terénní nákladní automobily Tatra - Tatra při zadávání zakázky nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Kontrakt provázela podezření z nestandardních postupů některých aktérů. Bývalý velvyslanec Spojených států v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss loni v listopadu řekl MfDnes, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou.

- Obrněné vozy Dingo - Obchod, který se uskutečnil rovněž bez výběrového řízení, byl kritizován mimo jiné proto, že armáda měla údajně možnost vybrat levnější a kvalitnější stroje a navíc za Dinga údajně zaplatila víc než například Německo. Podle MfDnes v tomto případě naznačil bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva, že za obchodem stojí někdejší ministr Barták.

- Obchody s firmou MPI Group - Loni v květnu napsaly Hospodářské noviny, že poté, co Barták nastoupil na ministerstvo obrany, začala s armádou ve velkém obchodovat firma jeho známého zbrojaře Michala Smrže MPI Group. Podle HN dodala po Bartákově nástupu armádě zboží za 850 milionů korun a většina nákupů se uskutečnila bez otevřené soutěže.