„Severní pól je dobyt,“ zvolal již desetkrát Jakeš

Praha - V arktických pustinách je každý odkázán jen sám na sebe, na své schopnosti a vybavení. A právě tato životu nebezpečná situace láká mnohé dobrodruhy a cestovatele, mezi nimiž má své výsadní místo Miroslav Jakeš. On však není sebevrah, snaží se být připravený a zbytečně neriskuje, také proto je úspěšný a vyhledávaný jako polární průvodce. Jako první Čech došel na lyžích na severní točnu poprvé v roce 1993. Od té doby si po cimrmanovsku mohl zvolat severní pól je dobyt už desetkrát a chystá se na další výpravy. Své narozeniny slaví 29. března většinou s turisty a ledními medvědy.

Polární oblasti jsou jeho láskou, stále ho tam láká boj s přírodou a nádherná arktická krajina. Teplo prý ale také „může“. Režisér Petr Horký, který s ním na pólu byl, ovšem tvrdil, že Jakeš začíná fungovat až tak v minus pětadvaceti a pak že „je to veselý, spokojený chlapík“. Redaktor České televize Stanislav Bartůšek o něm říkal, že je snad převtělený lední medvěd. Oba však při dobývání pólu oceňovali Jakešovu profesionalitu. Terén na driftujícím ledu se neustále mění a nedá se předpovídat. Kry se o sebe třou a vytvářejí těžko překonatelné bariéry - torosy, nebezpečné jsou trhliny a vodní kanály. Magický bod (90 stupňů severní šířky), ve kterém se protínají poledníky a odkud všechny cesty vedou na jih, ukrývá oceán v hloubce přes čtyři kilometry. Není tu žádný rozcestník jako na jižním pólu, určuje se jen podle GPS. 


Ke své životní lásce se Jakeš, který má pestrou horolezeckou minulost, dostal náhodou přes přítele, polárníka a dobrodruha Jaroslava Pavlíčka. S ním začal jezdit po horách, na Pamír, Kavkaz, do Alp, do Himálaje. Spolu na hoře Čo Oju zdolali v roce 1982 československý zimní výškový rekord (6 500 metrů). V roce 1984 s Pavlíčkem a Vladimírem Weignerem jako první z Československa přešli Grónsko z východu na západ. Pavlíček ho přivedl i do Antarktidy, kde na ostrově Nelson v roce 1989 zakládali polární stanici. 

je vzděláním strojní inženýr, vystudoval ČVUT. Vystřídal několik zaměstnání, byl dělníkem u vrtných souprav, úředníkem v Kovohutích a ČSA, prodavačem vysavačů Lux, s nimiž pronikl až na severní pól. Pracoval na stavbě, také jako noční hlídač, jako turistický průvodce jezdil i do Afriky.


S polárními výpravami začal v roce 1992 a v posledních letech se specializoval jako průvodce. Mezi jeho oblíbená místa patří Špicberky, kdyby neměl rodinu, snad by se tam i přestěhoval. Pravidelně se vrací do Grónska, také na Island. Zná Baffinův ostrov, Aljašku, působil na Sibiři, na Kamčatce, Kolském poloostrově. A především ve spolupráci s ruskými polárníky ze základny Barneo provází turisty a expedice na severní pól. Mezi polárníky je vyhlášený i svojí kytarou. Na pól si ji do výzbroje vedle revolveru přibalil na saně už několikrát. 

Z jeho výprav vznikla řada filmů. O svých zážitcích vypráví poutavě na přednáškách, v rozhlase a v televizi, píše do časopisů. Nejtěžší okamžiky, kdy mu šlo i o život, popisuje jakoby ledabyle, jsou pro něj součástí záludností přírody v takových extrémních podmínkách, které si vybírá. 

Jakeš je proslulý sólovými expedicemi, které mají velkou sportovní hodnotu. V roce 1986 jako první Čech vystoupil v zimě sólově na nejvyšší horu Jižní Ameriky - Aconcaguu. Při sestupu málem zahynul, omrznul a přišel o prsty na nohou. Legendární a světově unikátní byl v roce 1996 také jeho utajený přechod Grónska bez jakéhokoliv spojení. 

Už ani neví, co ho na tom všem fascinuje. Samota, při níž prožívá intenzivní pocity a myšlenky, příroda a boj s jejími nástrahami. „Když člověk něco takového překoná, začne si vážit každého dne, kdy žije,“ říká polárník Jakeš. Také si říkal, že už nikam nepůjde a bude doma v teple. Sotva si ale doma s rodinou odpočine, za pár týdnů už plánuje další cesty.

  • Expedice na severní pól zdroj: www.kolemsveta.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2428/242722.jpg
  • Cestovatel a polárník Miroslav Jakeš zdroj: www.kolemsveta.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2428/242721.jpg
  • Cestovatel a polárník Miroslav Jakeš zdroj: www.miroslav-jakes.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2428/242706.jpg