AVÍZO: Velikonoční veselice v Mníšku p. Brdy

Líbí se vám šermířské souboje? Máte rádi pohádkové příběhy? Víte jak se tancuje kozlečí tancování? Chcete si koupit zajímavé zboží přímo od řemeslníků? To vše a mnohem více vás čeká na Velikonoční veselici na zámku Mníšku pod Brdy o Velikonoční neděli 24. dubna. Můžete se veselit a přitom pomáhat dětem.

Začněme od začátku. Už po desáté je připravena nedělní Velikonoční veselice s Kuřetem, která tradičně slavnostně otevírá další sezonu mníšeckého zámku. Řemeslný trh se otevře v 9.00 a nabídne různé druhy hraček, panenky, rytířské přilby, malování na tělo, ubrusy, motýly, malovaná vajíčka, polštářky, pletené zboží, koblížky i trdelníky a další zboží. Hrát k poslechu i tanci bude country kapela Balzám. Šermířská dovádění v podání skupiny historického šermu Alotrium prostřídají vážnější Pašijové hry, v podání komunity Magdaléna. Pohádky budou poučné i veselé. První vás zavede do historie mníšeckého zámku a odpoví vám na otázku, proč má zámek jen tři věže a kde skončila ta čtvrtá. Druhá začíná vyprávěním o kozlíkovi Nebojsovi a končí divokým kozlečím tancováním. Na závěr vesele kabaretním vystoupením, které si bere na paškál jaro a jeho zvyky. Pokud vaše děti baví výtvarně tvořit, můžou si vyrobit velikonoční vajíčko nebo zvířátko.

Navštívit můžete taky zámek a projít se bohatě vybavenými zámeckými pokoji. Připraveny jsou prohlídky pro dospělé i děti a nabídneme vám nejen historii Velikonoc, ale také vyprávění o tom, jak slavili Velikonoce poslední majitelé Kastové.

Během Neděle velikonoční můžete věnovat nějakou tu korunu do sbírky Pomozte dětem. Žluté kuře bude pobíhat po nádvoří a dá vám příležitost pomoci.

Chcete prožít nevšední zážitek, přijďte na zámek Mníšek pod Brdy, projděte se zámeckou zahradou. Program je připraven po celé Velikonoce. Více na www.zamek-mnisek.cz.

Jana Digrinová, kastelánka

  • Velikonoční veselice - Mníšek autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2473/247258.jpg
  • Velikonoční veselice - plakát autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2473/247264.jpg