AVÍZO: Víkendový program v Mníšku pod Brdy

V Mníšku pod Brdy se v sobotu uskuteční pálení čarodějnic. Všechny holky jsou zvány, aby vzaly košťata a přišly si zařádit. Jedním z míst divokého reje je i Předzámčí mníšeckého zámku, kde Zálesáci chystají velký oheň se zábavou. Než tak malé i velké čarodějnice učiní, můžou se zastavit na zámku a vyfotit se s panenkou oblečenou podle filmu Pretty woman a poslechnout si zajímavosti z historie módy.

Během soboty a neděle 30. dubna a 1. května můžete v Mníšku vidět nejen bohatě vybavené prohlídkové trasy věnované bydlení drobné šlechty za první republiky, ale taky speciální prohlídku módy na panenkách Barbie.

Panenky Barbie všechny vlastnoručně oblékla, učesala a vyšňořila paní Jarmila Kupková, bývalá učitelka matematiky a hudební výchovy. Se zajímavou zálibou začala v roce 2002. „Přišly za mnou vnučky a chtěly, abych jim ušila šatičky na panenky. Napadlo mě inspirovat se v historii, což byl vždy můj koníček. A začala jsem vybírat modely z historie módy. Moje první volba padla na rokokové šaty ze zeleného taftu markýzy de Pompadour, což byla milenka francouzského krále Ludvíka XV., který žil v 18. století,“ říká Jarmila Kupková. Šaty jsou pokryty 70 malými barevnými růžičkami, které musela uháčkovat.

Dnes sbírka čítá na 75 kostýmů, které jsou ušity podle střihů z Dějin odívání a všechny představují nějakou konkrétní osobnost. „Šaty jsou šité v ruce, protože v těchto titěrných velikostech se šicí stroj použít nedá. Kromě šatů uzpůsobuji tehdejší módě i účesy, takže některým panenkám jsem musela natáčet vlasy na párátka,“ popisuje titěrnou práci Jarmila Kupková.

Navštivte starověký Egypt, Řecko, Řím. Podívejte se na oděvy z gotiky, renesance nebo baroka. Vyfotit se můžete například s panenkou, která představuje prostitutku Vivien z filmu Pretty woman.

Minulý víkend probíhalo na zámku slavnostní zahájení sezóny a bylo úspěšné. Návštěvníci akci ocenili například příspěvkem pro žluté kuře do sbírky Pomozte dětem. Vybralo se přes 12 tisíc, což je o necelé tři tisíce více než vloni.

Jana Digrinová, kastelánka

  • Ze zámku v Mníšku pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2508/250707.jpg
  • Ze zámku v Mníšku pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2508/250709.jpg