Malý ostrov u Británie se chce stát vesmírným gigantem

Ostrov Man – Dobývání vesmíru vstupuje do nové éry. Soukromé společnosti se předhánějí, kdo začne dříve nabízet suborbitálními lety; pro náročné připravují projekty vesmírných hotelů. Man je drobný ostrůvek mezi Velkou Británií a Irskem. Daňový ráj přitahuje v posledních letech odvážné podnikatele. Za posledních deset let si zde zřídilo základnu 16 soukromých kosmických společností. „Začali jsme podporovat firmy, které se zabývají kosmickými technologiemi. Jedna z nich vyrobila optiku pro přistávací modul sondy Mars Phoenix, která objevila sníh ve vyšších polohách Marsu. Na tom bychom chtěli v budoucnu stavět,“ vysvětluje Tim Crane z ministerstva pro místní rozvoj.

Dobývání vesmíru bylo dlouhou dobu soubojem mezi Spojenými státy americkými a Ruskem. Na počátku 21. století se dalším hráčem na vesmírném poli stává miniaturní ostrůvek Isle of man. Podle některých odhadů by mohl být dokonce pátou zemí v pořadí, která se dostane na Měsíc.

Snad nejambicióznější plány má původně ruská společnost Excalibur Almaz. Ta se chce stát dominantním hráčem na komerčním kosmickém trhu. Narozdíl od Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona se nehodlá spokojit s prodejem suborbitálních letů.

Ohrožený javorový sirup (zdroj: ČT24)

„Při suborbitálních letech lidé zažijí jen krátký okamžik stavu beztíže, to není skutečný vesmírný pobyt. Nevidíte vesmír, jste jen ve výšce kolem 100 kilometrů. Ale to není opravdový vesmírný let,“ říká Valeri Tokarev, zástupce Excalibur Almaz.

Valeri Tokarev je bývalý ruský kosmonaut. Na mezinárodní kosmické stanici, na palubě kosmické lodi a v raketoplánu strávil celkem 199 dní. Teď ve službách Excalibur Almaz chystá velkolepý kosmický projekt.

Staré kosmické stanice dostanou nový kabát

Firma zakoupila od ruské armády staré sovětské kosmické stanice Saylut. Chce jim dát nový kabát a do deseti let je poslat na oběžnou dráhu. Komerční týdenní lety má v plánu prodávat již za tři roky.

„První krok je, že budeme létat do vesmíru v návratovém modulu. Až se dostaneme do situace, že budeme provádět pět šest startů za rok, tak vypustíme stanici,“ vysvětluje Valeri Tokarev.

Použít staré Sayluty má několik výhod. Ušetří se za vývoj a testování. Podobné moduly už na orbitě byly mnohokrát. Osvědčili se i na stanicích MIR a ISS. Na palubě identické kosmické stanice strávil v roce 1978 svůj vesmírný pobyt také český kosmonaut Vladimír Remek.

Návrh na moderní orbitální hotely připravili Češi

Nicméně nevzhledný interiér sedmdesátých let je třeba zmodernizovat. Proto firma koupila stanice hned dvě. „Jedna z nich zůstane tady, bude sloužit pro inspiraci a k tréninku,“ plánuje Tokarev. „Druhá poletí do vesmíru. Ta je teď prázdná, jen konstrukce. Vybavíme ji nejmodernější technikou.“

Jeden z návrhů na přestavění starých stanic na moderní orbitální hotely připravili čeští architekti Ondřej Doule z Mezinárodní vesmírné univerzity ve Štrasburku a Tomáš Rousek. Jejich projekt orbitálního hotelu Omicron představíme v příštím díle Prizmy.

První vesmírný turista zaplatil 20 milionů dolarů

Zatím jen není jasné, odkud se bude startovat. „Nemyslím, že by se odsud v budoucnu mělo startovat do vesmíru. Nemáme tu žádné kosmické letiště a navíc vzdušný prostor nad ostrovem je přeplněný leteckou dopravou. Takže se asi odsud nebude létat, ale Excalibur Almaz tady plánuje provádět renovace svého vybavení,“ prozradil Tim Crane z ministerstva pro místní rozvoj.

Fronta zájemců je dlouhá. Už nyní registruje firma 200 uchazečů o plnohodnotný kosmický let. I když konkurence stlačí ceny dolů, budou dobrodruzi muset sáhnout hodně hluboko do kapsy.První vesmírný turista, americký miliardář Dennis Tito, před deseti lety zaplatil za svůj pobyt na ISS 20 milionů dolarů.

Ostrov Man

(anglicky Isle of Man) je britské korunní závislé území rozkládající se na stejnojmenném ostrově, jenž leží v Irském moři mezi Anglií, Skotskem, Irskem a Walesem. Není součástí Velké Británie, ale je samosprávnou korunní dependencí. Střediskem ostrova je Douglas.

Valeri Tokorev
Zdroj: ČT24