Velký bratr dětem spočítá jablka i tortilly

San Antonio (Texas) - Do boje s obezitou amerických dětí zasáhnou kamery. Výzkumný projekt za dva miliony dolarů běží v pěti základních školách v texaském San Antoniu. Místní školy jsou první ve Spojených státech, které se do projektu zapojily. K výbavě školní jídelny tu přibyly kamery. Ty sledují, co si děti vyberou k obědu a co skutečně snědí. Zařízení poté spočítá spotřebované kalorie. „Děti do osmi let nemají dostatečnou mentální kapacitu, aby vyplňovaly dotazníky. Nepamatují si, co jedly. Proto jsme vyvinuli systém, který obrazem řekne více než tisíc slov,“ říká Roger Echon ze Střediska sociálního a zdravotnického výzkumu.

Každý talíř má čárový kód, podle kterého se identifikuje strávník. Když si děti naloží jídlo na talíře, kamera nad pokladnou zaznamená jejich obsah. Po obědě se talíře vracejí do kuchyně, kde je snímá jiná kamera. Program poté analyzuje snímky, počítá spotřebované kalorie a 128 dalších živin.

Chytrá kamera rozezná potraviny podle velikosti, tvaru, barvy a hutnosti. Doktor Echon svůj kamerový systém dále zdokonaluje: „Potíže se vyskytly při popisu záběrů. Jablko poznáte snadno, když jsou ale na záznamu třeba plněné tortilly, jde o to, co je uvnitř. Dost dlouho jsem si lámal hlavu tím, jak zjistit složení toho, co je na talíři. Povedlo se. Teď to rozeznáme.“

Kamery v boji proti obezitě (zdroj: ČT24)

Zjištěná data se pravidelně zasílají rodičům. Výzkumníci do projektu vytipovali školy v chudších oblastech obývaných menšinami, kde je vyšší výskyt obezity a vyšší riziko cukrovky. Pět pilotních škol je z oblasti Bexar. Mezi obyvateli je třetina dětí, které žijí v chudobě a přitom jsou obézní. Vědci varují, že obezitu u dětí nezpůsobuje jen přejídání.

Větší pestrost a dostatek zdravých potravin

Předchozí vědecká studie neziskové společnosti odhalila, že 44 procent dětí ze zkoumaného vzorku denně konzumuje podprůměrné množství kalorií, ale skoro třetina z nich je stále obézní. Sedm procent dětí ze vzorku bylo pozitivních na diabetes druhého typu.

„Díky projektu můžeme přijímat různá opatření. Jde hlavně o větší pestrost a dostatek zdravých potravin. Je to přínosné i pro rodiče, protože získají přehled o tom, co jejich děti jedí mimo domov. A děti si zafixují správné stravovací návyky do dalšího života,“ chválí projekt starosta San Antonia Julian Castro.

Školáci ze San Antonia kamery v jídelně za Velkého bratra nepovažují. Je to pro ně spíše zajímavá novinka. O tom, že by technologie jednoho dne mohly změnit jejich stravovací návyky a zlepšit jim zdraví, prý nepřemýšlejí.

Roger Echon
Zdroj: ČT24