Roboti a lékárníci pracují bok po boku

San Francisco – Ve zdravotnickém centru kalifornské univerzity v americkém San Francisku pracují bok po boku lidé a stroje. Roboti zde pomáhají lidským lékárníkům. Stroje jsou precizní a eliminují časté chyby při přidělování a přípravě léků. Zastánci technologií tvrdí, že lékárníci budou mít díky strojům více času na osobní péči o pacienty. „Farmaceuti jsou školeni, aby vybrali účinnou léčbu. Měli by proto trávit více času používáním těchto schopností. Na neustálé kontrolování krabiček a pilulek je jich škoda. Navíc roboti jsou pro tento účel vhodnější. Jsou mnohem preciznější. Takové pečlivosti člověk ani nemůže dosáhnout,“ říká Lynn Paulsenová, ředitelka farmaceutických služeb zdravotnického centra.

Roboti mají zabránit omylům, které jsou v amerických nemocnicích poměrně běžné. Podle pět let staré zprávy státní vědecké akademie postihne chybné přidělování léků ročně nejmíň jeden a půl milionu pacientů. Nemocnice pak náprava stojí 3,5 miliardy dolarů.

Lynn Paulsenová věří, že pomoc robotů tato čísla radikálně sníží. Od října 2010, kdy centrum s novinkou přišlo, připravily tři stroje bez jediné chyby 350 tisíc dávek medikamentů.

Robotičtí lékárníci (zdroj: ČT24)

„Účelem je bezpečí pacientů. Proto se dál snažíme odstraňovat různé příležitosti k pochybení. Od října tohoto roku umístíme na všechna naše lůžka čárové kódy. Spolu s elektronickým záznamem léčby a elektronickými recepty od lékařů se tak uzavře smyčka a my doufáme, že předejdeme všem možným chybám,“ prozradila Paulsenová. Centrum má celkem 600 lůžek a jeho roboti jsou jich nyní schopni obsloužit více než tisíc.

Elektronický předpis, čárový kód

Komplexní systém má fungovat následovně: Jakmile lékárna obdrží od lékaře elektronický předpis, najde robot požadovaný lék a zabalí ho. Všechny medikamenty, které pacient spotřebuje za 12 hodin, se umístí do plastového sáčku s čárovým kódem. Sestra pak před podáním léků porovná čárový kód s kódem na lůžku pacienta.

„Bude to mnohem efektivnější a bezpečnější. Stroje chyby nedělají. Taky to bude mnohem rychlejší. Předpis půjde od lékaře rovnou k robotovi a mezi doktorem a pacientem tak nebudou běhat čtyři lidé,“ předpokládá pacientka a bývalá sestra Marilyn Pearsonová.

Robot chrání lékárníky před toxickými léky

Kromě eliminace chyb a efektivní práce mají stroje ještě jednu výhodu, chrání totiž lékárníky před toxickými léky. „Jejich práce je velmi přínosná. Hlavně co se týče vysoce rizikových léků, jakými jsou heparin, inzulín nebo narkotika,“ vykládá profesor farmacie Joseph Guglielmo.

Velké lékárny s ambulantními pacienty už stroje využívají. Nemocniční lékárny za nimi ale zatím pokulhávají. Vyspělou technologii si zaprvé nemůžou dovolit a zadruhé jsou stroje příliš velké. I tak je ale jasné, že v lékárnách brzy začne revoluce. Pečlivě roztříděné a spočítané léky v policích budou mít na starosti roboti. A lékárníci se prý dostanou blíž k pacientům.

Lynn Paulsenová
Zdroj: ČT24