Pyramidu pomáhá opravit unikátní technologie

Káhira - Pomník pro faraóna Džosera nechal vybudovat legendární stavitel Imhotep. A znamenalo to tehdy malou revoluci, poprvé při tak mohutné stavbě použil kámen místo tradičních cihel a dřeva. Přestože přečkala tisíciletí, utržila vážnou ránu v roce 1992. Po zemětřesení se zhroutila část Džoserovy pohřební komory. Téměř dvacet let trvalo hledání technologie a firmy, která by dokázala zajistit, aby se nic podobného neopakovalo.

Tu správnou technologii nabídla malá velšská firma Cintec International. Pyramidu bude v poušti držet pohromadě voda. „Je to úžasné. Tahle práce i to, že se mohu jako součást týmu malé firmy z velšského Newportu podílet na práci na jedné z nejstarších staveb světa,“ říká stavební inženýr Mike Preece.

Při opravách komory, ve které bylo pohřbené mumifikované tělo faraóna Džosera, využije Cintec revoluční technologii, jakousi vodní stěnu. Ta se osvědčila například při ochraně před výbuchy. V Egyptě ale nebudou masivní vaky plné vody tlumit nárazovou vlnu exploze. Mají zpevnit stavbu a zabránit, aby se zřítila.

„Vsuneme je na místo a pak je upevníme montážní pěnou. Ta se přizpůsobí tvaru jednotlivých kamenných kvádrů. Dokážeme regulovat tlak uvnitř vaků, buď ho ubrat nebo mírně přidat. Je to jako jemný polibek. Na kamenné bloky to nebude tlačit. Stavbu to nijak nezatíží. Už jsme jich umístili jedenáct na místech, kam jsme se s nimi dostali,“ vysvětluje majitel firmy Peter James.

Jakmile se podaří pohřební komoru zabezpečit, přijde druhá fáze projektu, která má stavbu ještě víc zpevnit. Technici Cintecu do ocelových výztuží zavrtaných v základech pyramidy vstříknou směs na bázi cementu. Výztuže jsou flexibilně ukotvené a mají kolem sebe drobný prostor, ve kterém se mohou pohybovat. Stavbu tak při zemětřesení ochrání před poškozením nebo zřícením. „Je to pasivní opatření pro případ zemětřesení. Jakmile dojde k otřesům, zátěž ponesou ocelové výztuže,“ dodává James.

Cintec má svou technologii mnohokrát vyzkoušenou. Společnost se může pyšnit bohatými zkušenostmi. Podílela se na stabilizaci věže královského hradu v anglickém Windsoru poničené rozsáhlým požárem z roku 1992. Svůj firemní zářez má také ve zdech Buckinghamského paláce, v Bílém domě a řadě historických egyptských mešit poškozených zemětřesením.

„Je to pro nás obrovská čest pracovat na Džoserově pyramidě, protože to byla první skutečná stavba na světě. Stonehenge je sice o něco starší, tohle je ale první stavba, kterou člověk vybudoval jako hrobku, a do níž je možné vstoupit. Jsme opravdu pyšní na to, že tady můžeme pomáhat,“ neskrývá nadšení majitel Clintecu.

Potrvá nejméně rok, než bude tenhle projekt v hodnotě padesáti milionů korun kompletně dokončený. Egyptské úřady i malá firma z Walesu doufají, že použitá technologie pomůže architektonický div ochránit před přírodními pohromami pro řadu dalších generací.

Pyramidu podpírají vaky s vodou (zdroj: ČT24)