AVÍZO: Výstavy a akce v Regionálním muzeu Mělník

Regionální muzeum Mělník připravilo na následující týdny několik akcí. Od 1. září do 2. října to bude výstava Století mělnických vinobraní. Fotografická výstavka mapuje slavnost vína od r. 1911. Nebyla to první pouť, ale první v řadě. Na ní postupně se stále kratší několikaletou přestávkou navazovaly slavnosti téměř v té podobě jakou známe dnes.

Historické fotografie budou k vidění v kavárně muzea. Návštěvníci mohou na fotografiích zkusit najít sebe nebo své rodiče či známé. Vstup volný.

  • Mělnické vinobraní - archivní fotografie autor: Foto: archiv, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2796/279541.jpg
  • Mělnické vinobraní - archivní fotografie autor: Foto: archiv, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2796/279540.jpg

Od pátku 16. září do neděle 18. září se v Mělníku uskuteční vinobraní. Jeho součástí bude také Vinobraní v muzeu – posezení a ochutnávka vína (z Mělníka, Roudnice n. L., Litoměřic, Velkých Žernosek a Chrámců). Muzeum leží mimo placenou zónu. V sobotu od 15 – 17 hod. zahraje Mělnická cimbálovka.

8. 9. – 30. 9. - Výstava ke 130. výročí založení Klubu veslařů mělnických – průřez činnosti ve fotografiích.

Letošního roku si připomíná 130. výročí založení Klub veslařů mělnických, založen v roce 1881. Klub vznikl jako jeden z prvých ryze českých veslařských spolků v Čechách. Po celou dobu svého trvání měl nezastupitelné místo v historii českého veslování a z jeho řad vzešla řada vynikajících veslařů, kteří byli členy českých a československých reprezentačních týmů. Připravovaná výstava bude prezentovat jak sportovní úspěchy mělnických veslařů, tak i velmi důležitou roli společenskou, kterou KVM hlavně v době předválečné v Mělníce naplňoval. Mezi největší úspěchy mělnického veslování patří vítězství v slavných primátorských osmiveslicích v roce 1927, 1933 a 1937. Na výstavě bude prezentována nejen minulost, ale i současnost, kdy mělnické mládežnické veslování patří mezi nejúspěšnější v Čechách. Cílem výstavy je nejen obnovit povědomí o významu mělnického veslování pro město Mělník a přilákat další zájemce o sport, který vyžaduje plné nasazení ducha i těla, ale také vzdát poctu těm, kteří se o KVM zasloužili.

Od 19. srpna do 18. září bude v muzeu bude probíhat výstava „Tak to vidím já“. Vystaveny budou fotografie Jiřího Čermáka  z Mělníka okolí.

7. 9. - Jehličnaté stromy a houby – přednáška Mykologického kroužku Mělník, v kavárně muzea, přednáší Pavel Hruška.

9. 9. - 2. 10. - Výstavka regionálních vedut – v průchodu muzea.

10. 9. - Den evropského dědictví – výstava regionálních vedut, expozice za 1,-Kč.

23. – 25. 9. - Výstava hub a jiřin – ve spolupráci s Mykologickým kroužkem Mělník, poradenství.

Renata Brtníková, Regionální muzeum Mělník