Prezident Asad: Pád syrského režimu nehrozí

Damašek - Syrské bezpečnostní síly úspěšně potlačují povstání a pád režimu nehrozí, prohlásil dnes v televizním rozhovoru syrský prezident Bašár Asad. Výzvy západních států, aby odstoupil, vnímá jako snahu o narušení syrské suverenity.

Asad vystoupil na veřejnosti počtvrté od březnového vypuknutí protivládních protestů. Řekl, že nynější situace v zemi se sice může zdát nebezpečná, „ale ve skutečnosti jsme schopni se s ní vypořádat“.  V rozhovoru s dvojicí syrských žurnalistů také prohlásil, že jeho vláda připravuje reformy, které by zavedly více demokracie. Podle Asada by se tak v únoru mohly uskutečnit volby.

Syrský prezident varoval před jakoukoli vojenskou intervencí v zemi. Případným útočníkům pohrozil neupřesněnými odvetnými opatřeními. Zároveň obvinil západní země, že se snaží reformování Sýrie zabránit, aby ji mohly snáze ovládnout. Západ se prý neustále snaží připravit Sýrii o suverenitu a součástí oněch snah jsou podle Asada i výzvy k jeho odstoupení.

V noci na čtvrtek Asad tvrdil generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, že veškeré policejní i vojenské operace v zemi skončily. V následujících dnech ale násilnosti pokračovaly a o život podle neoficiálních zdrojů přišly desítky lidí. Odhaduje se, že prorežimní vojáci zabili od března na 2000 lidí.