AVÍZO: Vernisáž výstavy nevidomého fotografa v Šumperku

Ve Vlastivědném muzeu v Šumperku se dnes 1. září v 17 hodin uskuteční vernisáž výstavy nevidomého fotografa Václava Fanty Experiment ze tmy. Součástí expozice budou také  haptické mapy měst. Výstava potrvá do 2. října 2011. Výstava probíhá v rámci festivalu „Dny umění nevidomých na Moravě“.

Jedná se o fotografie dnes již nevidomého fotografa MgA. Václava Fanty a o kolekci tyflografických map velkých měst naší republiky od autorky Ing. Dany Fuxové.

MgA. Václav Fanta dosáhl ve své době velkého uznání v oborech umělecké fotografie, fotoreportáže i dokumentu, vystavoval jak doma, tak i v zahraničí. Působil i jako hlavní obrazový redaktor a editor T. A. Orbis, zaměřené i na propagaci Československa v zahraničí.

„Nikdy jsem netvrdil, že slepý nemůže pořídit při dnešní dokonalé technice fotografii. Trvám však na tom, že se nedá mluvi o umění. Přesto jsem se vydal na pár míst mně důvěrně známých, v Praze, a zkusil jsem zobrazit novou skutečnost daného místa ze svojí “nové skutečnosti„, z absolutní tmy. Pro mě to už nevypovídá o ničem, ale možná pro ostatní ano ….“

Vernisáž pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, odbočka Šumperk a Vlastivědné muzeum Šumperk.

František Vyhnálek