Kaddáfí se chystá zahájit proti povstalcům partyzánskou válku

Tripolis – Ve své druhé čtvrteční zvukové nahrávce se nechal svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí slyšet, že hodlá zahájit partyzánskou válku proti povstalcům a vyhnat takzvané kolonizátory. Zároveň v ní obvinil zahraniční síly, že chtějí okupovat Libyi. V prvním poselství vybídl své stoupence, aby nepřestali klást odpor, a prohlásil, že mezi povstalci usilujícími o pád jeho režimu a Severoatlantickou aliancí jsou rozpory. Televize Al-Džazíra dnes uvedla, že nejméně do pádu Tripolisu měl Kaddáfí špiony i mezi nejvyššími představiteli vzbouřeneckého hnutí v zemi.

„Připravte se na válku gangů a partyzánů, válku ve městech, na občanský odpor v každém městě, aby byl nepřítel všude poražen,“ zněla slova Muammara Kaddáfího, o kterých informovala katarská televizní stanice Al-Džazíra. Kaddáfí rovněž uvedl, že se Libye nevzdá, a pokud bude muset, spálí zemi pod povstaleckýma nohama.

Jednalo se o druhou čtvrteční nahrávku. Výňatky hledaného libyjského vůdce z první nahrávky odvysílaly televize Al-Arabíja a syrská TV Al-Raj, která posléze zveřejnila i zvukový záznam. Podle anglického webu televize Al-Arabíja šlo o čtvrtý audiosnímek Kaddáfího od jeho vyhnání z metropole minulý týden. Povstalce v něm podle tohoto zdroje obvinil, že se spoléhají na najaté žoldáky.

Některé Kaddáfího výroky:

„I když neslyšíte můj hlas, pokračujte v odboji.“   

„Nevzdáme se. Nejsme ženy. Budeme pokračovat v bojích.“   

„Když chtějí dlouhou bitvu, mají ji mít. Když Libye shoří, kdo jí bude moci vládnout? Ať shoří.“

Podle agentury DPA se Kaddáfí rovněž nechal slyšet, že kmeny ve městech Syrta a Bání Valíd nepřestanou klást odpor a jsou prý těžce vyzbrojené. Obě města jsou uváděna jako možná Kaddáfího útočiště poté, co povstalci minulý týden dobyli Kaddáfího pevnost v hlavním městě Tripolisu.

Televize zveřejnily Kaddáfího první poselství několik desítek minut před začátkem dnešní mezinárodní konference o budoucnosti Libye v Paříži. Druhý projev se objevil po skončení zasedání.

Kaddáfí měl mezi představiteli vzbouřenců své špiony

Jeden z těchto špionů například poskytl Kaddáfího jednotkám mapy s rozmístěním a vyzbrojením vzbouřeneckých sil při jejich ofenzivě k metropoli přes město Azízíja, citovala televize z dokumentu, který údajně našla v sídle zpravodajských služeb v opuštěné kanceláři šéfa úřadu.  

Agent, jehož jméno Al-Džazíra nezveřejnila, také vypracoval seznam vedoucích představitelů povstalecké Přechodné národní rady (NTC) a navrhl jejich zabití. „Vyvolá to strach a spory v jejich řadách,“ vysvětlil v dokumentu špion.

Dokument také tvrdí, že libyjští rebelové používali k dovozu zbraní a aut uprchlické tábory, které na libyjské hranici vybudovaly Katar, Spojené arabské emiráty a Kuvajt. Se souhlasem tuniské vlády vzbouřenci podle jednoho špiona používali tyto tábory i jako své základny. Jeden z Kaddáfího dvojitých agentů očekával podle Al-Džazíry od libyjské vlády výměnou za své služby luxusní auto, nejlépe bílé BMW, vysokou finanční částku a speciální satelitní telefon.

Kaddáfí chce zahájit povstaleckou válku (zdroj: ČT24)