Sazku ve výběrovém řízení získaly skupiny PPF a KKCG

Praha – Loterijní firmu Sazka ve výběrovém řízení získaly společně skupiny PPF a KKCG. Insolvenční správce Sazky Josef Cupka dnes podepsal smlouvu s vítězem soutěže poté, co věřitelský výbor uzavření smlouvy o prodeji schválil. Společnost Sázková kancelář, kterou vytvořily právě PPF a KKCG, nabídla za loterijní firmu nejvyšší částku, a to 3,81 miliardy korun. Nad budoucností Sazky se nicméně dál vznáší otazník. U insolvenčního soudu už požádala o zrušení výberového řízení Česká spořitelna, napadnout ho chce také Penta, která za Sazku nabídla 5 miliard korun, její nabídka ale byla kvůli formálním i obsahovým nedostatkům ze soutěže vyřazena.

Výhry vyplácet budeme stůj, co stůj

Prvním úkolem nového vlastníka bude podle členky představenstva Sázkové kanceláře Jany Studničkové vnitřní stabilizace a restrukturalizace Sazky. Je třeba obnovit provozní a finanční stabilitu a zajistit dost prostředků tak, aby mohla garantovat výplaty výher.

Jana Studničková:

„Je potřeba si uvědomit, že kdyby teď na podzim padnul opět rekordní jackpot sazky. V jackpotu s prémií je momentálně přes sto milionů korun. Určitě by to byl z hlediska jejího provozního financování problém. Takže my přinášíme záruku toho, že všechny výhry, i kdyby padly tyto vysoké jackpoty, tak by byly vyplaceny.“

Kromě zmíněných kroků Studničková prozradila, že už je připravený kompletní manažerský tým. Jeho složení prozradí nový vlastník v nejbližších týdnech, nejpozději až získá souhlas antimonopolního úřadu.

Kromě PPF a KKCG Cupka zkoumal ještě dvě nabídky

Kromě nabídky společností PPF a KKCG posuzoval Cupka další dvě nabídky. Tendru se zúčastnily také Synot Holding a společnost Charlcoal, spojovaná se jménem finančníka Pavla Tykače. Charlcoal nabídl 3,601 miliardy, Synot pak jen 0,5 miliardy korun. V pátek do sídla Sazky dorazila i čtvrtá obálka s nabídkou od společnosti Penta, která již dříve kritizovala tendr jako nezákonný. Insolvenční správce ji ovšem neakceptoval.

„Společnost Penta nebyla účastníkem výběrového řízení, protože se řádně nepřihlásila do dřívějších fází výběrového řízení. Nabídka navíc nesplňovala po formální ani obsahové stránce podmínky stanovené výběrovým řízením a nesplňuje ani předpoklady pro to, aby mohla být považována za právně závaznou nabídku,“ vysvětlil právník insolvenčního správce Jan Hrazdíra. Penta například neuhradila přislíbené prostředky na účet insolvenčního správce, což bylo podmínkou tendru. Problematické bylo podle Hrazdíry i časové omezení platnosti nabídky do konce září.Výběrové řízení kritizuje Česká spořitelna, která je členem věřitelského výboru. Dnes proto požádala insolvenční soud, aby dal insolvenčnímu správci pokyn k okamžitému zrušení výběrového řízení na prodej společnosti. Spořitelna se obává zpochybnění platnosti právních úkonů správce před zpeněžením majetku Sazky.

Penta chce podat žalobu na neplatnost smlouvy o prodeji

Po oznámení vítězné nabídky podepsal Cupka s vítěznou firmou smlouvu. Skupina Penta, která se tendru kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun, uvedla, že podá žalobu na neplatnost této smlouvy.

Dan Plovajko, mluvčí KKCG:

„My věříme v to, že v České republice jsou dodržovány zákony, rozhodnutí soudů a i například vrchního státního zastupitelství. Ti všichni řekli, že výběrové řízení Sazky je naprosto v souladu se zákonem.“

O víkendu mluvčí Penty Martin Danko uvedl, že společnost Penta hodlá právně napadnout výběrové řízení na prodej Sazky. Má připraveny čtyři varianty, podle kterých chce postupovat. Mezi nimi je i podání stížnosti k Ústavnímu soudu.

Zrušení tendru by poškodilo věřitele, míní věřitelský výbor

O zrušení tendru se diskutovalo i na věřitelském výboru. Došel ovšem k názoru, že jeho zrušení by mohlo Sazku poškodit a v budoucnu by už za ni nebylo zřejmě možné utržit tolik jako nyní. „Kdyby bylo výběrové řízení zrušeno, nemohlo by dojít k novému rozhodování dříve než v řádu čtyř až pěti měsíců. I ty optimistické předpoklady hovoří o tom, že i kdyby se to stihlo za čtyři měsíce, tak před koncem roku by již byl podíl Sazky na trhu srovnatelný s podílem Fortuny. To znamená, že není žádná záruka, že by za Sazku bylo možné utržit tolik, jako nyní nabídla skupina Sázková kancelář,“ upozornil předseda věřitelského výboru Sazky Josef Novotný.

Sazka se dostala do finančních problémů a následně do konkurzu kvůli vysokým splátkám za výstabu vysočanské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Díky tomu se podařilo obnovit důvěru sázejících, znovu zvýšit tržby a Sazku zachránit před hrozícím koncem. Podíl Sazky na trhu v posledních měsících nicméně klesá. Od července totiž vstoupila na loterijní trh nová konkurence. Tipsport přišel s Tipšestkou, Fortuna rozjela své Loto.