Učí škola studenty to, co budou v životě potřebovat?

Žene české školství tuzemskou ekonomiku dopředu? A učí české školy české studenty to, co chtějí jejich zaměstnavatelé? Co absolventům podle firem přesně chybí? Na tyto otázky se pokusil odpovědět speciál Po škole, který zpravodajská ČT24 vysílala ve středu od 20:00.  Moderátoři David Borek a Daniela Písařovicová v úvodu rozebrali aktuální data k českému školství. S exkluzivním průzkumem agentury SC&C pro Českou televizi diváky seznámila Jana Hamanová. A jací další hosté se zúčastnili speciálního vysílání?

Česká televize si nechala vypracovat exkluzivní průzkum mezi studenty středních a vysokých škol. Tazatelé zjišťovali, jak si mladí lidé vybírají školy, kde chtějí studovat, či zda mají pocit, že je studium dostatečně připravuje pro profesní život. Zajímali se však i o to, jakou mají studenti představu o svém povolání.

Živá diskuse se zaměřila na klíčové otázky propojení studia a praxe, zúčastní se jí celá řada tuzemských zaměstnavatelů i pracovníků resortu školství.

Pořad uvedly reportážní příběhy se šťastným koncem a příklady spolupráce škol a podniků jak doma, tak za hranicemi. Svými názory přispěli do debaty také profesor Univerzity v Cambridge Rudolf Haňka nebo Tomáš Feřtek z občanského sdružení EDUin.

Po škole (zdroj: ČT24)

Téma: Co je podle firem špatně v českém školství?

Radek Špicar - viceprezident Svazu průmyslu a dopravy
Hana Krbcová - ředitelka sekce Lidské zdroje, skupina ČEZ 

Téma: Co s tím školy dělají a mohou udělat?

Ladislav Němec - náměstek ministra školství pro regionální školství
Vladimír Kebert - ředitel SOŠ a SOU Hořovice
Roman Kroutil - ředitel gymnázia Rumburk
Josef Hynek - rektor Univerzity Hradec Králové
Ondřej Haška - místopředseda studentské komory Rady VŠ 

Téma: Co s tím? Jaké je to ve světě? Co ještě můžeme?

Jan Šerek - autor výzkumu o vývoji názoru mladých lidí FSS MU Brno
Rudolf Haňka - profesor Cambridge University
Tomáš Feřtek - občanské sdružení EDUin