AVÍZO: Zámek v Mníšku v říjnu

Mníšecký zámek nekončí svou sezonu. Otevřeno je každý den, kromě pondělí, až do 21. prosince. V říjnu je přichystána celá řada akcí pro děti. Už tuto sobotu 8. 10. je připravena prohlídka Tři věže a panenky v historických kostýmech v zámecké galerii, ale také klasické okruhy věnované první republice.

Rodiče s dětmi mají možnost podívat se prakticky do celého zámku, pokud postupně navštíví všechny nabízené programy pro děti.

Prohlídka Tři věže zahrnuji jednoduché povídání o starší historii zámku a také o jeho zakladateli Servácovi, který podle pověsti málem propadl pekelným mocnostem. Na památku této události máme na zámku loutku čerta v životní velikosti. Přijďte se podívat, co ten náš čert drží ve svých pařátech.

Pokud zajdete s dětmi na prohlídku Loutkovou, uvidíte nejen třináct pohádkových loutek v životní velikosti, ale taky hračky, s kterými si hrávaly děti před sto lety. Závěrem navštívíme tajemné komnaty právě s loutkami. Navštívil nás Neznámý princ, princezna Růžička, břišní tanečnice, čarodějnice, ale i víla ze zámeckého jezírka nebo vodník z rybníka pod zámkem.

Kdo bude mít chuť, může si prohlédnout panenky v historických kostýmech, které ušila Jarmila Kupková. Byla to určitě titěrná práce, vždyť jen účes císařovny Sissi vytvářela celý týden s pomocí párátek.

Speciální a nejnavštěvovanější prohlídky jsou podvečerní. Vždyť na nich potkáte živé pohádkové bytosti – anděla, který vás pasuje do šlechtického stavu a po Arkádě se prochází bílá paní.

Ve výtvarných ateliérech si můžete namalovat hrníčky, vyrobit podzimníčky, pohádková strašidýlka nebo vlastní magnetku na ledničku. Nakonec každý dostane sladkou odměnu.

Říjnový program akcí pro rodiny s dětmi 

8. října – prohlídka Tři věže a panenky v historických kostýmech od 10.15-15.15 hodin

15. října – S andělem – podvečerní prohlídky od 16.00 hodin, výtvarný ateliér – malování hrnků

16. října – Loutková prohlídka od 10.15-15.15 hodin, výtvarný ateliér – výroba podzimníčků a pohádkových strašidýlek

22. října – Prohlídka Tři věže a panenky v historických kostýmech od 10.15-15.15 hodin

26. - 30. října – podzimní prázdniny - programy pro rodiny s dětmi každý den – Když prázdniny tak na zámku Mníšku

Jana Digrinová, kastelánka