AVÍZO: Komponované čtení z korespondence B. Roezla v Chrudimi

Korespondence mezi zahradníkem a cestovatele Benediktem Roezlem, jeho přáteli a příbuznými, která probíhala ve druhé polovině 19. století, je základem pořadu nazvaného Milý strýčku / Lieber Onkel / Querido tío, jehož další reprízu lze navštívit v přednáškové síni Vodních zdrojů v Chrudimi (náměstí U Vodárny). V pátek 21. října, od půl sedmé večer, zde členové Divadelního spolku Scéna Libochovice přečtou řádky dopisů, zapomenutých a neotevíraných po víc než sto let.

„Neračte zapomenouti, že Amerika nepatří k Německu“ - věta psaná cestovatelem a zahradníkem Eduardem Klabochem rodičům do Čech uzavírá jeden z jeho dopisů poslaných z cest po Americe. On, jeho bratr František a bratranec Bohumil Houda vyslyšeli nabídku strýce, opustili v mladém věku Čechy a v druhé polovině devatenáctého století odpluli na americký kontinent, kde jejich strýc, zahradník a cestovatel Benedikt Roezl již mnoho let hledal orchideje, kaktusy i jiné cizokrajné rostliny a ty pak exportoval na evropský kontinent.

Komponované čtení z korespondence Benedikta Roezla
Zdroj: ČT24/Roman Bližík

Osud Benedikta Roezla a jeho synovců byl v mnohém podobný, a přece tak různý. On sám se po dvaceti letech putování americkou divočinou vrátil do Prahy, aby zde v klidu dožil svá poslední léta života. Stejně tak i Eduard Klaboch. Ne tak jeho bratr František Klaboch. Jemu osud nedopřál dlouhého věku. Zemřel na cestách po Mexiku a nikdy se do rodných Čech nevrátil. Stejně tak i Bohumil Houda, ten se rozhodl natrvalo usadit v Kalifornii a již svou rodnou zemi nikdy neviděl.

Co však osudy všech zmíněných cestovatelů a zahradníků spojovalo a dodnes vypráví o jejich strastech a radostech jsou jejich dopisy i korespondence jejich blízkých. Vždyť díky ní je možné poznat a pochopit každodenní starosti spojené s putováním americkou divočinou v polovině devatenáctého století, či poznat, jakou radost přinesl objev do té doby neznámé rostliny a i strasti jejího exportu do Evropy.

Jaromír Tlustý, Libochovice