Lounský stadion nese jméno Ladislava Nováka

Ve středu 26. října zavítala na lounskou radnici milá návštěva. Starosta Jan Kerner zde spolu se svým zástupcem Pavlem Csonkou přivítal paní Stanislavu Novákovou, manželku lounského rodáka a vynikajícího československého fotbalového reprezentanta Ladislava Nováka. Tento skvělý člověk a ve své době jeden z nejlepších obránců v Evropě zemřel letos 21. března ve věku nedožitých 80 let.

Čestné občanství Loun mu bylo uděleno 20. září 2004 a na 6. zasedání Zastupitelstva města Loun dne 20. 06. 2011 bylo schváleno pojmenování Městského fotbalového stadionu Louny na Městský fotbalový stadion Ladislava Nováka. To byl také důvod návštěvy paní Novákové, která přijela v doprovodu svých dětí.

Ladislav Novák se narodil 5. 12. 1931 a v Lounech hrál fotbal celkem šest let. Svůj fotbalový život strávil v Dukle Praha, kde se stal jednou z klíčových postav v éře Josefa Masopusta. V letech 1952 – 1966 reprezentoval Československo, za které sehrál 75 zápasů, z toho 71 s kapitánskou páskou. Byl na třech mistrovstvích světa a vedle stříbra z Chile získal i bronz na mistrovství Evropy v roce 1960. Po skončení hráčské kariéry se stal trenérem a na začátku sedmdesátých let minulého století vedl krátce i československou reprezentaci. S Duklou získal osmkrát mistrovský titul,  další titul jako trenér v roce 1982.

Symbolická vzpomínka na Láďu Nováku, jak mu snad všichni říkali, se uskutečnila před areálem fotbalového stadionu FK Louny. Zde za účasti nejen vedení radnice, ale i občanů a fotbalistů oddílu ředitel lounského archivu dr. Bohumír Roedl  připomenul osobnost Ladislava Nováka. Vyvrcholením oslavy bylo slavnostní přestřižení pásky a pozvánka k prohlídce stadionu.

Ladislav Bába, Louny