Zřícený strop zranil dva klienty Ústavu sociální péče na Třebíčsku

Jinošov (Třebíčsko) - V Ústavu sociální péče v Jinošově na Třebíčsku se zřítil strop a jednomu klientovi ústavu způsobil těžké poranění hlavy. Hasičům se podařilo ho vyprostit a vrtulník ho dopravil do brněnské nemocnice. Druhý muž utrpěl lehká zranění a zdravotníci jej ošetřili na místě.

Podle ředitelky ústavu Aleny Brožkové šli pracovníci uložit na půdu matrace. Když prošli po podlaze, část z ní se zřítila. Sutiny dopadly právě na lůžko muže, který nemohl utéci, protože je imobilní. Lehce poraněn na ruce je ještě jeden klient ústavu.

Klientů ústavu je sedmdesát čtyři. Většina z nich je po neštěstí stále vyděšená, protože je těžké jim vysvětlit, co přesně se děje, popisuje situaci ředitelka. Patnáct z nich bude zřejmě muset přenocovat v provizorních podmínkách v přízemí budovy. Nyní je již na místě statik, aby zjistil, zda nejsou v ohrožení další obyvatelé domova. Radní kraje Vysočina Jiří Vondráček, který na místo také dorazil, řekl České televizi, že pokud to bude nutné, nařídí evakuaci.

Ústav sídlí v zámeckém areálu. V současné době neprochází žádnou rekonstrukcí, ale stropy jsou staré desítky let. „Tento týden byli v ústavu preventisté od hasičů a na půdě nezjistili žádné závady,“ uvedla ředitelka.

Díky modernizaci se v posledních letech snížila kapacita o 20 postelí na 70 lůžek. Zařízení poskytuje domov mužům i ženám s mentálním, případně i kombinovaným postižením. Zámek zvaný Šenvald byl letním sídlem náměšťských Haugwitzů. Byl postaven koncem 18. století. Zámek tvoří čtyři jednopatrová křídla. Součástí areálu je rozsáhlý park. V roce 1945 zámek propadl státu. Po domově důchodců v něm vznikl ústav pro více než stovku mentálně postižených obyvatel.