Obyvatelé Želechovic se chtějí odtrhnout od Zlína

Zlín - Vyplatí se zlínské části Želechovice případná samostatnost, o které chtějí tamní obyvatelé sami hlasovat? Dvě a půl hodiny o tom diskutovali představitelé města s více než dvěma sty nespokojených občanů - a neshodli se. Důvodem odtržení má být přehlížení malé obce a nízká míra investic do infrastruktury.

Na jedné straně více než dvě stovky nespokojených obyvatel okrajové části Zlína toužící po samostatnosti, na straně druhé nejvyšší představitelé města. Z úst občanů zněly výtky, že velký Zlín přehlíží malé Želechovice a málo do nich investuje. Chybí například chodníky, hřiště, cesty jsou rozbité, nejezdí městská hromadná doprava. Politici naopak tvrdili, že zlínský magistrát přistupuje k Želechovicím spravedlivě a nemůže jim slibovat víc, než na co má peníze.

Podle primátorky Zlína Ireny Ondrové jednání splnilo účel. Ukázali lidem reálný stav financí a svých možností, a ti se nyní mohou rozhodnout v referendu. Náměstek primátorky Martin Janečka je přesvědčený, že větší celek má nižší provozní náklady v přepočtu na jednoho obyvatele než celky, které jsou menší. Občané Želechovic tak neudělají dobře a na tomto kroku prodělají.

Podle zlínských radních musí Želechovice v případě odtržení počítat mimo jiné s velkými výdaji na provoz vlastního obecního úřadu. A také se smířit s tím, že Zlín škrtne plány na rozšíření městské hromadné dopravy do Želechovic. Obyvatelé Želechovic mají ale pocit, že je zlínští chtějí pouze přesvědčit, že osamostatnění nemá smysl, ale s doloženými čísly je to jinak.

Přestože připouštějí určitá rizika, budou raději svými pány, než by spoléhali, že něco dostanou. Želechovice se nedobrovolně staly součástí osmdesátitisícového Zlína, tehdy Gottwaldova, v polovině sedmdesátých let. Žádost o vypsání referenda podepsala začátkem letošního roku drtivá většina z dvou tisíc obyvatel.

Termín konání místního referenda o osamostatnění Želechovic by zlínští zastupitelé měli stanovit na svém zasedání 27. března.